⁠ 
Banner Nedir?

Banner Nedir?

blank
İçindekiler
İçerik Başlıkları

Projeni Hemen Başlat

İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.

İnternet sitelerinin birçoğunda ve çeşitli e-ticaret platformlarında gördüğünüz banner nedir? Banner, dijital reklam bandı olarak kullanılan bir tasarımsal araçtır. Ağırlıklı olarak web sitelerinde reklam alanları olarak kullanılan bölümlere verilen isimdir. Sosyal mecralarda ve çeşitli internet ortamlarında profil düzenlemelerini desteklemek ve tanıtım faaliyetlerini tamamlamak için de kullanılır. 

Web sitelerde kullanılan banner çeşitleri, arama motorları tarafından izin verilen çeşitli reklam alanlarına sahiptir. Bu alanlar genellikle dikdörtgen ya da kare şeklinde reklam için ayrılmış alanlardır. Bu kısımda reklam görseli ya da videosu yer alır. 

Siteye ilk girişte göz önüne gelen ve sonrasında kendiliğinden kapanan ya da site içinde gezinirken belli alanlarda karşınıza çıkan reklam görselleri banner olarak bilinir. Fiziksel reklam bantlarının yerine internette insanların dikkatini çekmek için hazırlanmış olan dikdörtgen ya da kare şeklinde tasarlanan görseller bu isimle anılır. 

Banner Nasıl Oluşturulur? 

Banner, tasarım programları aracılığıyla oluşturulan bir reklam görselidir. Bunun için Adobe Photoshop programını kullanabileceğiniz gibi daha pratik araçları da tercih edebilirsiniz. Canva ve Figma gibi online tasarım araçlarıyla da banner tasarlayabilirsiniz. 

Banner nasıl yapılır?

Kullanılacak alana uygun şekilde doğru renk paleti ve boyutu seçilerek reklam görseli hazırlanmalıdır. Bunun için de sosyal medya, Trendyol gibi farklı mecraların reklam banner alanlarına ayrılan kısımların ölçülerini bilmeniz gerekir. Buna uygun hazırlanan görseller, site ve sosyal medya mecralarına tam uyum göstereceği için sorunsuz olarak yayınlayabileceğiniz dijital çalışmalar haline gelir. 

Banner Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Banner çeşitleri, sosyal mecraların ve kullanılacak olan platformların yapısına göre değişiklik gösterir. Mobil ve masa üstü sürümlerine uygun olarak farklı şekillerde tasarlanan reklam bantları, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardım eder. Banner reklamı tasarlanırken yatay ve dikey şekillerde, sitelerin reklam alanlarına uygun olarak oluşturulur. Banner örnekleri ve kullanım alanları arasında: 

  • Web siteleri, 
  • Facebook,
  • Youtube,
  • Discord, 
  • LinkedIn,
  • Trendyol,
  • Hepsiburada gibi çeşitli mecralar yer alır. 

Banner tasarımı yaparken mecranın izin verdiği alanlara uygun çalışma yaptığınızdan emin olmalısınız. Web sitenizde sosyal medya hesaplarınızda ve çeşitli alışveriş platformlarında kullanmak üzere banner tasarımları hazırlayabilirsiniz. 

Banner ne işe yarar?

Banner, reklam bandı olarak ifade edilen kare ya da dikdörtgen olarak düzgün bir şekilde tasarlanmış görsellere denir. Bu görseller, internetteki çeşitli platformlarda hedef müşterilerin önüne çıkarak hizmetle ya da ürünle ilgilenen kişilerin satışa yönlendirilmesini amaçlar. Banner, reklam üzerine tıklayarak potansiyel müşteriyi satış sayfasına çekmek için hazırlanır. İstenen tıklama gerçekleştiğinde amaca ulaşılmış olur. 

Banner Reklamları Nasıl Çalışır?

Hareketli ya da hareketsiz görseller şeklinde hazırlanan reklam bantları, yayınlanan mecradan dış bağlantı aracılığıyla yönlendirme yapmaya yarar. Bunun için görsel üzerine bir bağlantı eklenir. Reklam alanındaki görsel, ticari ve kimliği doğrulanmış bir markanın internet sitesine yönlendirme sağlar. Hedef kitle bu alana tıkladığında reklam için tık başına önceden belirlenmiş bedel bütçenizden karşılanır. Bunun yerine açık artırmayla belirlenen bir bedel de ödeyebilirsiniz. Banner reklamlarının temel mantığı bu şekildedir. Dijital ortamlardaki birçok alanda hedef kitlenizin önüne çıkmanıza yardım eden bir dijital reklam türüdür. 

Banner Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tasarımda dikkat edilmesi gereken çok sayıda değişken vardır. Bunları gruplandırmak gerekirse aşağıdaki listeyi dikkatlice okuyabilirsiniz:

1.Boyutlar: Banner tasarımı yapılırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey boyutlardır. Banner boyutları, yayınlanacak mecranın reklam alanına uygun ve o alanın şekline göre düzenlenmelidir. Reklamı yapılacak olan ürünün resmi olarak izinli olmasına dikkat edilmelidir. Tıklama amacıyla yanıltıcı görsel ve bilgi içeren tasarımlar yapılmamalıdır. Mecranın alanına uygun büyüklükte tasarım yapılmalıdır. Aksi takdirde hazırlanan görsel bu alana göre büyük ya da küçük ebatlarda kalabilir. 

2.Tasarım Araçları: Pratik banner araçları sayesinde hazır şablonları tercih ederek doğru tasarımı oluşturabilirsiniz. Canva banner hazırlama kısmından online tasarım yapabilirsiniz. Kullanacağınız görseli ilgili sitenin ilgili alanına ekleyerek reklamınıza tık almayı bekleyebilirsiniz. 

3.Tasarım Ögeleri: Trendyol banner oluşturma çalışması da yine Canva, Adobe gibi farklı araçlarla hazırlayabileceğiniz görseller arasında yer alır. Burada platformun logosunun ve reklam ürününe dair bilgilerin doğruluğuna dikkat etmelisiniz. 

Banner üzerindeki her yerin yazı kaplı olmaması dikkat etmeniz gereken bir diğer husustur. Sade ve anlaşılır bir tasarımla hazırlayacağınız görseller, reklamınızı daha etkili kılar. Tasarım ögelerini reklam bandı üzerinde dengeli bir şekilde kullanmalısınız. Buna dikkat ettiğinizde göz yormayan ve hedefe yönelik banner hazırlayabilirsiniz.

4.Eyleme Çağrı: CTA uzun adıyla call to action yani eyleme çağrı mesajını net ve kısa hazırlamalısınız. Eyleme çağrı mesajı, burada reklamda size hızlıca satın almanız için söylenen bir söz ya da yazılı ifadeyi temsil eder. 

5.Yayınlanacak Alan: Banner tasarımı için tercih edebileceğiniz alanlar arasında Google, Facebook, Youtube gibi dijital ortamlar yer alır. Bu mecralarda verdiğiniz reklamlarla ya da profilde yer alan banner kısımlarıyla hızlı yönlendirmeler yapabilirsiniz. Sattığınız ürün ya da hizmetle ilgilenen müşteri kitlenizi en hızlı ve kolay şekilde kendinize çekmenin etkili yollarından birine böylece başvurabilirsiniz. 

6.Reklam Alanları ve Formatlar: Web site banner oluşturma araçları sayesinde Google tarafından belirlenmiş olan ölçülere uygun şekilde tasarım yapabilirsiniz. Bu alanlar için başvurabileceğiniz reklam bandı tasarımları arasında: mobil bannerlar, dikey bannerlar, yatay bannerlar, HTML5 bannerlar gibi farklı seçenekler yer alır. Görseller: JPG, PNG, GIF, SVG, HTML5 gibi farklı formatlara sahip olabilirler. 

Etkili Banner Boyutları ve Formatları

Banner boyutları ve formatları, tercih ettiğiniz reklam görseline ve mecraya göre değişiklik gösterir. Sadece fotoğraf şeklinde tasarlanan reklam görselleri için JPEG, PNG gibi formatlar ön plana çıkar. Görüntü kalitesini yükseltmek için JPEG, görselin kapladığı alanı azaltmak için PNG formatını tercih edebilirsiniz. Bu kısımda mecralara göre banner boyutları ve formatları hakkında bilgiler aşağıda listelenmiştir: 

Youtube Banner: Youtube videoları içinde de yer alabilen banner tasarımları, 1235 x 338 piksel boyutunda olmalıdır. Güvenli alan olarak tarif edilen bu ölçüler, tasarımınızın video içinde rahat şekilde görülmesini sağlamak için belirtilen rakamları temsil eder. Youtube banner boyutu, reklamın amaca uygun şekilde görselin tamamının görünmesini sağlar. 

Discord Banner: Sunucu afişi olarak tasarlanan görsellere verilen isimdir. Discord Banner ölçüleri, 960 x 540 piksel ve 16:9 formatında olmalıdır. Resimlerde tercih edilmesi gereken piksel en az 680 x 240 olmalıdır. 

LinkedIn Banner: Reklamların artık bütün sosyal medya mecralarında yer almasıyla her mecra için boyutlar ayrı önem kazanmıştır. LinkedIn banner ölçüleri: 1584 x 396 pikselden oluşmalıdır. Burada banner alanı profilinizde yer alan görsel için ayrılmış üst kısımda uzun ve geniş alan olarak ifade edilebilir. Bu kısımda şirketinizin logosunun yer aldığı bir tasarımla yine kendi firmanızın ve ürünlerinizin tanıtımına yer verebilirsiniz. 

Twitter Banner: Twitter için hazırlayacağınız banner ölçüleri: 1500 x 1500 piksel şeklinde belirtilmiştir. Bu banner alanına metin ve logo ekleyebilirsiniz. Stok fotoğraf ya da ürün görselleri kullanabilirsiniz. Twitter banner alanı olarak oluşturulan kısım, profil sayfanızda yer alan duvar fotoğrafı kısmıdır. 

Banner tasarımı için çok kapsamlı bir program kullanmanıza da gerek yok. Size bu konuda Canva gerekli desteği sunar. Canva banner hazırlama için tercih edebileceğiniz, hazır şablonlardan faydalanarak tasarım yapabileceğiniz online programdır. Burada istediğiniz şablonu mecranın adıyla aratarak tasarımınızı yapabilirsiniz. 

Mecra adı banner yazarak uygun tasarımları oluşturabilirsiniz. Youtube banner ya da Twitter banner seçeneklerini Canva arama motoru içinden bularak şablon üzerinden doğru ölçüde ve formatta düzenleme yapabilirsiniz. 

E-ticaret Sitelerinde Banner Kullanımı

E-ticaret sitelerinde banner nedir ve nasıl kullanılır? E-ticaret sitelerinde banner tam olarak bir reklam görseli değildir. Burada mağazanızın tasarımı önem kazanır. Mağazanın üst kısmında göze çarpan alana uygun olarak bir marka ve logo tasarımı yaptırabilirsiniz. 

Burada yeni ürünlerinize ya da kampanyalarınıza yönelik duyurular içeren görsellere de yer verebilirsiniz. Diyelim ki Trendyol’da satış yapan bir mağazasınız. Online mağazanızı yeterince iyi düzenlediğinizden emin misiniz? 

İlginizi Çekebilir: Trendyolda Satıcı Olmak İçin Gerekenler

Trendyol banner ölçülerine uygun şekilde görsel tasarlayıp bu içeriği, mağazanızın yüzü olarak eklemelisiniz. Bunu yaparken marka renklerinize uygun, logonuzun ve mesajınızın yer aldığı sade bir tasarım tercih etmelisiniz. 

Belirtilmiş olan Trendyol banner ölçüleri mağaza kapağı, marka logosu ve çoklu bannerlar için belirtilen ölçüle şu şekildedir: 320 x 320 piksel. Kapak görselinin boyutu en fazla 2 MB olmalıdır. Çözünürlük düzeyi web için 1200 x 98, mobil için 750 x 254 piksel şeklindedir. 

Web Siteniz İçin Doğru Banner Seçimi 

Standart web banner boyutları size internet sitelerinde kullanacağınız reklam alanlarının ölçüleri hakkında bilgi verir. Standart banner tasarım boyutları şu şekilde listelenir:

  1. Yatay Banner: 970 x 90, 
  2. Kare: 250 x 250
  3. Küçük Kare: 200 x 200

İnternette kullanacağınız reklamlar ya da logo ve tanıtım görselleri için doğru ölçülerde tasarım yaptırmak isterseniz Yonka Soft yanınızda. Şimdi bize ulaşarak istediğiniz banner türünü sipariş verebilirsiniz. Doğru tasarım ve mesaj yoluyla etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. YonkaSoft’un uzman ekibi logo, grafik ve web tasarım hizmetleri konusunda profesyonel hizmet sunar. Şimdi dijitalde etkili bir yer edinmek için siz de ihtiyaç duyduğunuz tasarım çözümleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Makaleler

Kolay Kullanılabilir bir web sitesi için bizimle iletişime geçin.
+90 342 606 06 09 blank
Sıralamada üst sıralarda yerinizi almak için seo hizmetimizden faydalanın.
Teklif Formu blank
En güncel gelişmeleri takip etmek için bültenimize kaydolun !


    blank

    Banner Nedir?

    YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!

    Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.


    YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.


    Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.


    YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"

    © 2024 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.