Projeni Hemen Başlat
İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.
Dijital pazarlama terimleri, internet tabanlı çalışmaları birbirinden ayırmak ve sınıflandırmak için kullanılan kalıpları içerir. Bu kalıplar, SEO, sosyal medya pazarlaması, mail pazarlama, içerik pazarlama gibi farklı alanlar için ayrı kollara ayrılır. Bu ayrılma, her alana yönelik çalışmaların daha kolay bir şekilde yürütülmesini sağlar. Aşağıdaki uzun listeden dijital pazarlama terimlerine ulaşabilirsiniz.
1.SEO (Search Engine Optimization)
SEO (Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu demektir. İnternet sitelerinizin arama motorları tarafından bulunmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir dizi dijital stratejiye verilen isimdir. Dijital pazarlama terimleri arasında yer alan SEO, web siteleri ve sosyal medya için son derece popüler bir kavramdır.
2.SEM (Search Engine Marketing)
SEM (Search Engine Marketing) Türkçe açılımıyla arama motoru pazarlaması anlamına gelir. Arama motorları üzerinden verilen reklam çalışmalarını içerir. E-ticaret reklamları, yazılı reklamlar, görsel reklamlar gibi çeşitli şekilleri bulunur. Amaç, SEO çalışmalarını desteklemek ve daha kısa sürede müşteriye ulaşmaktır.
3.SERP (Search Engine Result Page)
SEO ve SEM çalışmaları neticesinde arama motorlarında sergilenen sonuçların kısaltması SERP olarak karşınıza çıkar. Search Engine Result Page Türkçe adıyla Arama Motoru Sonuç Sayfası demektir. Yaptığınız dijital stratejiler neticesinde arama motoru sonuç sayfalarında internet sitenizin sıralamasını görebilirsiniz.
4.CPC (Cost Per Click)
Tıklama başı maliyet anlamına gelen CPC terimini genellikle dijital reklamlar için duyarsınız. Marka bilinirliğini desteklemek ve hedef müşteriyi siteye çekmek için yapılmış olan Google reklamlarında bu maliyet olabildiğince düşürülmeye çalışılır. Ne kadar az maliyete ne kadar çok tıklama alınırsa reklam kampanyasından o kadar kar etme olanağı doğar.
5.CPA (Cost Per Action)
Yine dijital reklamlarda kullanılan kısaltmalardan bir diğeri olan CPA (Cost per action) dijital pazarlama terimleri içinde sıklıkla yer bulur. Müşteri adayı reklamınıza tıkladığında değil, işlem gerçekleştirdiğinde bütçenizden harcanmış olur. Satış amaçlı reklamlarda bu harcama şekli tercih edilir.
6.Pazarlama Hunisi (Marketing Funnel)
Genellikle bir pazarlama stratejisi tekniği kullanılarak uygulanır. Pazarlama hunisi bir internet sayfası ya da landing page yardımıyla gerçekleştirilir. Soğuk kitleyi önce ılıklaştırmak sonra da ısıtmak amacıyla yapılan bir dizi pazarlama stratejisinin sonunda hedef kitleye sunulan bir teklif vardır. Teklifle ilgilenen kişiler, ona sunduğunuz avantajları büyük ihtimalle kabul ederler. Kabul etmeyen kitle ise daha yeterince ikna olmamış olabilir. Yeniden hedefleme stratejileri bu noktada yardımınıza koşabilir.
7.İçerik Pazarlama (Content Marketing)
İçerik pazarlama, en etkili ikna yöntemlerinden bir tanesidir. Güçlü içerik pazarlama teknikleri arasında video ve blog içerikler son derece önemli bir yere sahiptir. Kendinden emin bir konuşmacı ya da belli mantık çerçevesinde ilerleyen bir metin, hedef kitlenizi ikna etmenize yardım eder.
İçerik pazarlama ağırlıklı olarak blog yazıları kullanılarak yapılır. Bu noktada SEO uyumu da devreye girer. İnternette hizmetiniz veya ürününüzle ilgili hangi aramaların yapıldığına odaklanmanız önemlidir. Bu noktada o arama terimlerine yönelik cevaplar sunan içerikler hazırlamalısınız. Bu içerikleriniz internet sitenize beklediğiniz ziyaretçileri getirir.
8.E-Posta Pazarlama (E-mail Marketing)
Daha başlıktan itibaren öyle bir ok atmalısınız ki hedefinizdeki kişi, o e-postayı açmalı. E-posta pazarlama, bir hizmet ya da ürün hakkında ilgili kitleye gönderilen mesajları içerir. Asıl önemli olan burada e-postayı açtırıp içeriği okutabilmektir. Bu nedenle iyi bir olta tekniğiyle hazırlanmış olması gerekir. Kısacası e-posta pazarlaması, belli bir hedef kitleye mail adresi üzerinden gönderilen bir teklifi içerir. Bu kampanyanın başarılı olması, tamamen hedef kitlenin dikkatini çekebilmenizle ilgilidir.
9.Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)
Dönüşüm oranı, içeriklerinizde ve reklam kampanyanızda size ne kadar geri dönüş olduğunu gösterir. Yani bir reklam kampanyasından kaç satış yaptığınız bu noktada önem taşır. Reklamınızı kaç kişinin gördüğü değil, kaçının reklamınıza tıklayarak satış gerçekleştirdiği önemlidir. Satış gerçekleştiren kişilerin oranı, dönüşüm oranı olarak adlandırılır.
10.A/B Testi
Pazarlama terimleri arasında yer alan A/B testi mail marketing ve dijital reklam çalışmalarında kullanılır. İki ayrı metin içeriği hazırlanarak hedef kitle ikiye bölünür. İki ayrı kitleye bu iki metin gönderilir. Hangisi daha fazla rağbet görürse o içerik üzerinden devam edilir.
11.Anahtar Kelime Yoğunluğu
Her SEO uyumlu makalede belli oranda anahtar kelime yoğunluğu bulunması gerekir. Bu yoğunluk metnin uzunluğuna ve konuya bağlı olarak %1-5 arasında değişir. Önemli olan aynı kelimelerin çok sık tekrar edilmesinden ziyade semantik anlamlara önem verilmesidir. Burada devreye uzun kuyruklu anahtar kelimeler girer. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler odak anahtar kelimeden türetilmiş sözcük öbekleridir.
Bu dijital terimler, pazarlamada en çok kullanılanlar arasında yer alır. Ajans terimleri olarak da bilinen bu kelimeler genellikle dijital işlerde çalışan kişiler tarafından kullanılır. Her mesleğe ait bir terimler sözlüğü bulunduğu gibi bu alanda biz de size dijital terimler sözlüğü tadında rehber hazırlamak istedik. Dijital pazarlama sözlüğü gibi araştırmalarda belki karşınıza daha fazla terim de çıkabilir. Önemli olan onları dijital pazarlamada nasıl kullandığınız ve nasıl sonuçlar aldığınızdır.
12.Google Tag Manager
Google Tag Manager (Google Etiket Yöneticisi), web siteniz ya da mobil uygulamanız için kullanabileceğiniz bir çeşit dijital araçtır. Bu araç sayesinde popüler etiketleri internet sitenize ekleyebilirsiniz. Ekledikten sonra bu kelimelerin siteniz üzerindeki etkilerini ve dönüşümleri takip edebilirsiniz.
13.HTML (Hyper Text Markup Language)
Bir çeşit işaretleme dili olarak bilinir. Web sayfalarını daha hızlı bir hale getirmek için kullanılan kodlama türlerinden biridir. Masaüstü web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir tür kod sisteminden oluşur. Hyper Text Markup Language, web sayfalarınızın hazırlanmasında kullanılan temel seviye işaretleme dili olarak ifade edilir.
14.CSS (Cascading Style Sheets)
Basamaklı Stil Şablonları olarak Türkçeye çevrilen Cascading Style Sheets, işaretleme dillerinden bir tanesidir. HTML’ye oranla daha fazla olanak sunan bir çeşit işaretleme dilidir. İnternet siteleriniz için hazır şablonlar üretmeye yarar. Harf stillerini ve site içindeki şablonların boyutlarını değiştirmek için kullanabileceğiniz bir araçtır.
15.JavaScript (JS)
Etkileşimli sayfalar oluşturmak ve düzenlemek için kullanılan bir çeşit yazılım dilidir. Sosyal medya akışlarını yenilemek için de kullanılan JavaScript, animasyon çalışmalarında tercih edilen programlama dillerinden biridir.
16.Domain
Bir internet sitesinin varlık gösterebilmesi için almanız gereken isimdir. Ana sayfaya girdiğinizde www ön ekiyle oluşturacağınız ana sayfa bağlantısı için gerekli olan adı oluşturmaya yarar. Alan adı görünümü: www.google.com.tr şeklinde görünür.
17.Hosting
Hosting, internet sitenizin varlığını barındıran sanal merkezin adıdır. Fiziki bir mağazanız için nasıl kira ya da satın alma bedeli ödüyorsanız internet siteniz için de verileri ve alan adınızı barındırma hizmet bedeli ödersiniz.
Bu hizmeti almadığınız sürece internetteki varlığınızı korumanız mümkün değildir. Hosting içerisinde internet sitenizdeki bütün varlıklarınız yer alır. Hosting hizmeti alırken verilerinizi güvenle korumayı başaracak firmaları tercih ettiğinizden emin olmalısınız.
18.Cost Per Lead (CPL)
Müşteri başı maliyet gibi bir anlama gelen CPL, reklam dönüşümlerinizden ödediğiniz harcamayı temsil eder. Google reklamı yayınlarken reklama tıklayan 100 kişiden kaçı internet sitesine ya da kampanyanıza üye oluyorsa maliyetiniz o oranda olur.
19.Cost Per Mille (CPM)
Gösterim başına ödediğiniz maliyeti temsil eder. Gösterim başı maliyet, reklamınızın gösterilme oranına göre reklam bütçenizden ödediğiniz fiyatı temsil eder. Burada reklamınızın aldığı her 1000 gösterim için yapılan reklam harcaması şeklinde ifade edilir.
20. Dönüşüm (Conversion)
Genellikle reklamcılıkta kullanılan bir terimdir. Potansiyel müşterilerinizin reklamınızla belirlediğiniz hedef sayfaya gelmesi ya da satın almayı tamamlamasıyla oluşan eyleme dönüşüm adı verilir.
21.Gösterim (Impression)
Bir reklamın, hedeflenen kişilere gösterilmesini ifade eden terim gösterim olarak adlandırılır. Reklam sunucusundan çıkan içerik, hedef kişiler tarafından görüldüğünde bu eylem, gösterim olarak kabul edilir.
22.Tıklama Takibi (Click Tracking)
Reklam kampanyanızı ne kadar tık aldığını takip etmeyi ifade eden terimin adıdır. Genellikle kampanyanın başarısını ölçmek için takip edilen metriklerden bir tanesidir. Tıklama sayısı yüksek olan içeriklerin kampanyada daha fazla yer alması sağlanırken rağbet görmeyenler gösterimden kaldırılır.
23.Anahtar Kelime Sıralaması (Keyword Ranking)
Anahtar kelime kullanımı, bir içeriğin sizi internette üst sıralara taşımasına yardım eden en önemli faktörlerden bir tanesidir. Anahtar kelime sıralaması, arama motorlarına yazılan bir terim karşılığında sitenizin hangi sırada çıktığını görmenizi sağlayan terimin adıdır.
İnternetteki sıralamanızı anlamak adına, SEO çalışmanızı da belli anahtar kelimeler üzerinden kurarsınız. Bu anahtar kelimeleri içeriklerinizde ne kadar mantıklı ve anlamlı şekilde geçirirseniz sıralamanız o kadar yükselebilir.
24.Google Adsense
Google çatısı altında yer alan dijital pazarlama programlarından bir tanesidir. Google Adsense internet sitelerine yerleştirilen bir kod yardımıyla başka markaların ya da internet sitelerinin reklamını kendi sitenize eklemenizi sağlar. Bu yolla reklamlardan dönüşüm oldukça kazanç elde edersiniz. Bunun için bir adet Google Adsense hesabınızın olması ve internet sitenize gerekli bağlantıları kurmuş olmanız gerekir.
25.Gelir (Revenue)
Dijital reklam kampanyalarından elde ettiğiniz kazançlar revenue olarak ifade edilir. Reklam gösterimlerinden elde edeceğiniz para olarak ifade etmek de mümkündür.
26.Geri Gelen Ziyaretçi (Return Visitor)
Bir alışveriş sitesini ziyaret eden kullanıcıların ilgilendiği ürünlere yönelik yapılan yeniden hedefleme çalışmasını ifade eder. Geri gelen ziyaretçi, bakıp almadığı ürün için tekrar sayfanıza dönen kişilere verilen isimdir.
27.Tıklama Oranı (CTR)
Bir dijital reklamın gösterimiyle aldığı tıklama sayısının birbirine oranını ifade eden terimdir. Yani 100 kişide 20 kişilik tıklama alan bir reklam için bu oran, %20 olarak ifade edilir.
28.ROI (Return on Investment)
Yatırımınızın geri dönmesi anlamına gelen bir çeşit dijital pazarlama terimidir. Reklama ayrılan bütçeye karşılık kazanılan paranın hesaplanması için kullanılan kavramdır. ROI sayesinde reklamdan aldığınız dönüşüme karşılık ne kadar kâr elde ettiğinizi görebilirsiniz.
29.Business to Business (B2B)
Farklı bir iş sektörü için hazırlanmış ürün ya da hizmeti diğer işletmelere pazarlamak amacıyla kurulmuş iş modeline B2B denir. Farklı bir iş sektörünün ihtiyaçlarına ya da sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çeşitli stratejiler üretmeyi sağlar.
30.Business to Customers (B2C)
Bir işletmenin müşteriye yönelik yaptığı pazarlama ve satış çalışmalarına B2C adı verilir. Arz talep dengesine yönelik sunulan hizmetler için oluşturulan iş modelinin adıdır.
31.Inbound Marketing
Gelen pazarlama gibi bir anlamı bulunan inbound marketing, belli bir kitleye hitap edebilecek olan ürün ya da hizmetler için onları şirkete çekme taktiğidir. Talep yaratarak ya da bir reklam çalışmasıyla iç linke yönlendirerek internet sitenize, cep telefonunuza yapılan müşteri çekme yöntemidir. Bu sayede müşterilerinizin belirttiğiniz hedefe doğru daha kolay bir şeklide gelebilir.
32.Kullanıcı Deneyimi (UX)
Kullanıcı deneyimi, en basit haliyle mobil uygulamalar ve internet siteleri için oluşturulan ergonomi şeklinde ifade edilebilir. User Experience, kullanıcıların internet sitelerinde ve platformlarında rahat bir şekilde zaman geçirmesi üzerine yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir. Bir kullanıcı, internet platformunda aradığını ne kadar kolay bir şekilde buluyorsa o ortamın kullanıcı deneyimi o kadar iyidir. İnternet siteleri ve mobil uygulamaların kusursuz çalışmaları, kullanıcıların platform içinde rahat hareket etmesi için son derece önemlidir.
33.Kullanıcı Ara Yüzü
Kullanıcı ara yüzü, bir internet platformunu ya da uygulamayı dokunsal, işitsel ve görsel anlamda kullanmayı sağlayan unsurun adıdır. Kullanıcı ara yüzü ne kadar gelişmiş olursa üye ya da müşteri için o kadar keyifli ve rahat bir hal alır.
34.Cost Per View (CPV)
Cost Per View teriminin Türkçe anlamı, görüntüleme başına maliyettir. Video reklamlar için tercih edilen bir çeşit dijital pazarlama çalışması olarak ifade edilir. Video aralarına yerleştirilen küçük reklam görselleriyle hedef müşteri kitlesinin dikkatini çekmeyi amaçlayan bir çalışmadır.
35.Markalaşma
Markalaşma, yeni kurulan bir şirket için akılda kalma çalışmaları bütünüdür. Marka tutundurma faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmaların bütününe markalaşma ismi verilir. Yeni kurulan bir markanın hedef kitleye duyurulması, reklam ve pazarlama çalışmalarının yapılması faaliyetlerinin bütününe markalaşma demek mümkündür.
36.Landing Page (Karşılama Sayfası)
Karşılama sayfası ya da hedef sayfası olarak ifade edilen Landing Page, funnel sisteminin bir parçasıdır. Hedef kitleyi satış sayfası olarak düzenlenen karşılama sayfasına çekersiniz. Burada onlara bir teklif sunarak sayfanın en altına kadar inmelerini ve sonrasında bu alanda satı alam eylemini gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun için gerekli yönlendirmeleri ve görselleştirmeleri de yapmanız gerekir.
37.Bandwidth
Bant genişliği olarak Türkçeye çevrilen bandwidth, internet sitesine yapılan ziyaretler sonucunda gerçekleştirilen indirme sayısını ifade eder. Herhangi bir link üzerinden uygulama ya da herhangi bir dijital ürün için indirme sayısı bandwidth terimiyle karşılık bulur.
38.Çapraz Pazarlama
Cross marketin olarak da ifade edilen çapraz pazarlama, müşterilerinizin almaya karar verdiği ürünlere benzer ürünlerin pazarlanmasıdır. Mutfak eldiveni alan bir müşterinizin önlük de alma ihtimali yüksek olabilir. Bunun gibi birbiriyle bağlantılı ürünlerin ilgili müşteri adaylarına gösterilmesi şeklinde yapılan pazarlama stratejisinin adıdır.
39.Bütünleşik Pazarlama
Bütünleşik pazarlama, bir markanın internet tabanlı ortamlarda sosyal mecralar, bloglar, e-mail marketing gibi her koldan tanıtılmasıdır. Bir markanın potansiyel müşterilerinin yer aldığı her mecraya yönelik yaptığı pazarlama çalışmalarına bütünleşik pazarlama denir.
40.On Page SEO
SEO stratejisi belirlenirken internet sitenizin içinde yaptığınız bütün dijital çalışmalara verilen isimdir. Site içi SEO olarak da ifade edilen bu çalışmalar, gerekli optimizasyonların ve içerik düzenlemelerinin yapıldığı kısımdır.
41.Off Page SEO
Off page SEO, Türkçe karşılığıyla site dışı arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilir. Site otoritesini artırmaya yönelik yapılan çeşitli SEO stratejilerini kapsar. Dış bağlantılar aracılığıyla çekilen ziyaretçi ve müşteri sayesinde internetteki sıralamanızın yükselmesini sağlayan çalışmalar bütünüdür.
42.Title Tag
Bir internet sitesinin başlığını ifade eden etikete title tag adı verilir. Bu etiket hem arama motoru botlarına hem de kullanıcılara içerik hakkında bilgi verici özellik taşır. İnternet kullanıcıları için arama sonuçlarında karşılarına çıkan içeriği açıp açmamaya karar vermeyi sağlar.
43.Description Tag
İnternet sıralamasında başlık atında gördüğünüz kısa açıklama paragraflarında yer alan anahtar kelimelerdir. Burada kullanılan kısa açıklamalar, internet kullanıcısına onların aradığı bilgiler hakkında ipuçları sunar.
44.Yüklenme Süresi
İnternet sitesinin açılma hızı, yüklenme süresi olarak ifade edilir. Siteniz 1 saniyeden uzun sürede açılıyorsa o zaman yavaş yüklendiğini düşünebilirsiniz. İnternet kullanıcısı çok hızlı şekilde başka bir siteye gidebileceği için bu yüklenme süresinin olabildiğince az olmasına dikkat etmelisiniz.
45.301 Redirect
Bir internet sitesinin ya da sayfasının başka bir adrese taşınması sonucu yapılan yönlendirmeye verilen isimdir. Bu yönlendirme kalıcı bir yönlendirmedir.
46.302 Redirect
Bir internet sitesinin ya da sayfasının herhangi bir nedenle başka bir yere kısa süre için taşınmasına 302 yönlendirmesi adı verilir. Sorun çözüldükten sonra sayfa ya da site tekrar eski adresine taşınır.
47.Redirect
Web sunucuları içinde yer alan bir internet sitesinin kalıcı ya da geçici olarak başka bir adrese yönlendirilmesi anlamına gelir. Kullanılan web sayfası bir nedenden dolayı bozulursa, sayfaların yeniden kullanılabilmesi için başka bir adrese taşınır. Taşıma işlemini bu işi iyi bilen, web tasarımcılar gerçekleştirir.
48.Database
Türkçe adı veri tabanı olan database, internet sitesine yönelik bütün kod yazılımlarının ve verilerin işlenip tutulduğu bir sanal havuzdur. Burada kişisel veriler de depolanabilir. Çeşitli yazılım verileri de dâhil bir dijital kumbara içinde depolanır. Bu depolanma alanına veri tabanı adı verilir.
49.Content (İçerik)
Dijital pazarlama kavramlarından biri olan içerik, sosyal medya hesaplarını ve internet sitelerini beslemek için hazırlanan eserlerdir. Bu eserler, görsel ya da yazılı şekilde hazırlanır. Hedef kitleye bilgi vermek, onları eğlendirmek, satışa yönlendirmek gibi farklı işlevlerle hazırlanan içerikler mevcuttur.
50.Dead Link
Broken ya da ölü link olarak da ifade edilen bu dijital pazarlama terimi, çalışmayan bir sayfayı ifade eder. Kırık bir linke tıkladığınızda içindeki verilerin artık orada olmadığını görebilirsiniz.
51.Görüntülü Reklamcılık
Display ads olarak da bilinen görüntülü reklamlar, açılış sayfasına yönlendiren bir metin ya da görüntü kullanarak hazırlanan eyleme çağrıdır. Bu reklamcılık türü, internet kullanıcıları için hazırlanan, potansiyel müşteriyi hedefe yöneltmeyi sağlayan dijital bir çalışmadır.
52.SWOT Analizi
SWOT analizi, işletmeler için güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri anlamak adına yapılan bir çeşit testtir. Şirketin güçlü ve zayıf olduğu yönleri tespit ettikten sonra buna yönelik bir strateji geliştirmek mümkündür. Fırsatları değerlendirmek için hangi taktiklerden yararlanmak gerektiğini bulmanıza yardım eder. Muhtemel tehditlere yönelik almanız gereken tedbirler konusunda size ipucu verir.
53.Kalite Puanı
Quality Score olarak ifade edilen kalite puanı, hedef müşterilerinizin internet sitenize geldiğinde yaşadığı deneyimi anlatmaya yarar. İnternet sitenize gelen müşteri adaylarının girdiği platformda edindiği deneyim üzerinden 1-10 arasında verdiği puan, kalite puanı olarak ifade edilir.
54.Reklam Alanı (Ad Space)
Dijital mecralarda sıklıkla farklı alanlarda yayınlanan reklamlar için belli alanlar düzenlenmiştir. Yayınladığınız reklamın mecrasına ve türüne göre her reklamın yer aldığı alan farklıdır. Reklamlarınızın yayınlandığı bu alana ad space adı verilir.
Sosyal medya ve internet siteleri için belirlenmiş olan reklam alanları farklılık gösterir. İnternet sitelerinde yer alan reklam alanları banner olarak da ifade edilir. Sosyal mecralarda sponsorlu gönderi şeklindeki reklamların yanında hikaye reklamları gibi farklı içerikler yer alır.
55.Kampanya Süresi (Ad Flight)
Meta ve Google reklamlarında açtığınız kampanyalara verdiğiniz süre, kampanya süresi olarak adlandırılır. Belli bir süre zarfında yayınladığınız kampanyalarınız bütçeniz doğrultusunda belirttiğiniz tarihe ve saate kadar yayınlanır. Bazı kampanyaları sürekli olarak açıp kendi istediğiniz zaman diliminde kapatabilirsiniz.
56.Hedefleme
Targetting şeklinde ifade edilen hedefleme, bir reklam ya da pazarlama stratejisinde dikkat çekilmek istenen kitleye yönelik hazırlanan stratejinin odağını belirler. Bu noktada ulaşılmak istenen hedefe yönelik belli bir mesaj ve kanca aracılığıyla kitlenin dikkati çekilmek istenir. Yapılan bu çalışmaya da hedefleme adı verilir.
57.SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
SMTP İngilizce açılımıyla Simple Mail Transfer Protocol olarak bilinir. Türkçe açılımı Basit Posta Aktarım Protokolü olan bu terim, internet üzerinden mail göndermek ve almak için kullanılan bir sistemdir.
58.Anchor Text
Türkçe adı çapa metin olan anchor text, bir internet sitesinde yer alan bağlantıda tıklanabilir yazı olarak ifade edilir. Üzerine bağlantı verilen metin içi anahtar kelimeler, genellikle başka bir iç yazıya gönderme amacıyla tercih edilir. Bazen bu dış bağlantı şeklinde de olabilir.
59.Inbound Link (Backlink)
Dijital pazarlama terimleri içinde yer alan backlink dışarıdaki bir internet platformundan internet sitenize bağlantı almanızdır. Geri bağlantı ya da gelen bağlantı gibi anlamlara sahiptir. Amaç, otoritesi yüksek olan internet sitelerine gelen potansiyel ziyaretçilerinizi kendi sitenize çekmektir. Bunun için ücretli hizmet veren çeşitli internet platformlarına başvurabilirsiniz.
60.Home Directory
Ana dizin anlamına gelen home directory, bir yazılım terimidir. İnternet sitelerinin verilerinin yer aldığı klasörlerin bulunduğu merkeze verilen isimdir.
61.Hidden Text
Hidden text, Türkçe adıyla gizlenmiş metin anlamına gelir. Belli konulardaki bilgileri gizlemek, gizli reklam yapmak, spoiler gizlemek gibi amaçlarla hiddet text kullanılır.
62.FTP (File Transfer Protocol)
FTP Türkçe açılımıyla dosya transfer protokolü anlamına gelir. Birbirine bağlanmış iki ya da daha çok bilgisayar arasında veri gönderimi sağlamak amacıyla oluşturulan ağa verilen isimdir. Bunu yapmak için ana kaynak olarak bağlanılacak bilgisayarın internet adresini bilmelisiniz. O bilgisayarın kullanıcı numarası ve şifresi, FTP yazılımı bulunan bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Bağlanılacak bilgisayarda komutları yorumlayabilecek bir FTP servis programı da bulunması gerekir.
63.Browser
En basit haliyle bir çeşit web ara yüzü olarak bilinen browser, internetteki verileri çekebilmenizi sağlar. İnternet aramalarınızda akıllı cihazlar ya da bilgisayarlar üzerinden istediğiniz bilgiye erişmenizi sağlayan temel yapının adıdır.
64.İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
İçerik yönetim sistemi (CMS), dijital pazarlama terimleri arasında sıklıkla yer bulan bir kavramdır. İçerik oluşturmak, düzenlemek, yönetmek için kullandığınız bir çeşit yazılımdır. Herhangi bir sosyal medya hesabınız ya da internet siteniz için içerik üretip buralarda yayınlamanıza yardım eder.
65.External Link
Dış bağlantı anlamana gelen external link, internet sitenizden diğer internet adreslerine verdiğiniz bağlantının adıdır. Aynı şirketin başka internet sitelerine yönlendirme yapmak için external link kullanılır. Bunun dışında sosyal medya hesaplarına dikkat çekmek ya da backlink yazıları için bu bağlantı türü tercih edilir.
66.Internal Link
İç bağlantı anlamına gelir. İnternet sitenizin diğer sayfalarına gönderme yapabileceğiz bağlantı türüdür. Yazdığınız bir blog yazısından bir diğerine ya da iletişim sayfasına aynı yazı içinde bağlantı verebilirsiniz. Böylece potansiyel müşterilerinize size kestirmeden ulaşmaları için olanak sağlayabilirsiniz.
67.Lead (Potansiyel Müşteri)
Hedef kitleniz içinde yer alan ama henüz sizden alışveriş yapmamış olan kişiler potansiyel müşteri olarak değerlendirilir. Potansiyel müşteriler, sizin reklam kampanyalarınızın hedef kitlesini oluşturur. Ürünlerinizle ya da hizmetlerinizle ilgilenen ve alışveriş yapma ihtimali bulunan kişiler lead (potansiyel müşteri) sınıfında yer alır.
68.Sandbox
Dijital güvenliği sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir yazılım türüdür. Akıllı cihazlarda ve bilgisayarlarda anti virüs programlarının mevcut tehlikeleri tahmin edebilmesini sağlar. Bütün zararlı yazılımların öncelikle başka sanal bir alanda denenmesini sağlayan, sistemi bu şekilde korumayı amaçlayan bir çeşit programdır. Doğrudan ana sisteme dâhil etmeden öncelikle yeni programların bilgisayara ya da cihaza zarar verip vermeyeceğini görmek için sanal bir alanda deneme yapar. Bir nevi bina güvenliği gibi çalışarak olası tehlikeleri uzaklaştırmaya yardım eder.
69.Sitemap.XML
Türkçe adı site haritası olan sitemap, arama motoru botlarının internet sitelerini daha kolay bulmasını sağlamak amacıyla kurulan bir bağlantı türüdür. Daha doğrusu bu bir dosyanın adıdır. Google botlarına internette hangi alanda faaliyet gösterildiğini ve içerik üretildiğini bildiren bir sistemdir. Bu sayede internet sitenizin arama motoru botları tarafından keşfedilmesini ve arama sonuçlarında görünmesini sağlar.
70.Tekil Ziyaretçi
Sitenizi aynı IP adresi üzerinden ziyaret eden her bir kişiye tekil ziyaretçi denir. Aynı kişi tekrar giriş yapsa bile o sisteme yeni bir kişi olarak görünmez.
71.SSL (http)
Secure socet layer (SSL), bir çeşit dijital güvenlik sertifikasıdır. Bir kuruluşun web sitesindeki sunucularındaki bilgileri aracılığıyla şifreleme anahtarını dijital bir şekilde bağlayan küçük veri dosyalarından oluşur. Bu sertifika, internet sitelerinin güvenilirliğini gösteren önemli bir kanıttır.
72.Sahte Tıklama
Gerçekte reklamınızla ilgilenmeyen kişilerin, kampanyanız üzerine tıklayarak oradan kısa sürede çıkması şeklinde gerçekleşen bir çeşit saldırıdır. Bunun tekrarlanması, Google botları tarafından reklamın kalitesiz ve ilgilenilmeyen bir içeriğe sahip olduğunun algılanmasına yol açar. Bu durum da reklamınızın gösterimden düşmesine sebep olur.
73.İçerik Sponsorluğu
Bir markanın ya da işletmenin herhangi bir içeriğe sponsor olması sonucunda oluşturulan reklam kampanyası içerik sponsorluğu olarak geçer. Genellikle internette ve sosyal medyada sponsorlu içeriğin bir içerik üretici tarafından anlatılması ve hedef kitleyi bağlantıya yönlendirmesi şeklinde gerçekleşir.
74.Gösterim Sıklığı
Frequency capping yani gösterim sıklığı, bir reklamın hedef kitleye hangi sıklıkta gösterildiğini ifade eden terimdir. Dijital pazarlama terimleri arasında yer alan gösterim sıklığı, ulaşılan kitleye reklamın gün içinde ve saat başlarında ne kadar gösterildiğini anlamayı sağlar.
75.Gerçek Zamanlı Pazarlama
Piyasayı iyi takip eden firmaların başvurduğu pazarlama yöntemlerinden biri gerçek zamanlı pazarlamadır. Dijital pazarlama terimleri arasında sıklıkla yer bulan bu ifade, güncel ve o anlık ihtiyaçlara yönelik hazırlanan çalışmaları kapsar. Şirketler ve içerik üreticiler kendi hedef kitlelerin o an ilgi duyduğu alana, onların ihtiyaçlarına yönelik içerikler üretir. Bu sayede onların ilgisini çekecek farklı kampanyalar yapma gereği duyarlar. Dönemlik kampanyalar genellikle bu motivasyonla hazırlanan ve kısa süreli bir ilgiye karşı cevap verme amacı taşır.
76.Ziyaretçi Süresi
Bir internet platformunu ziyaret eden kullanıcıların içeride geçirdiği süre, ziyaretçi süresi olarak adlandırılır. Bu süre uzadıkça internet sitenizin arama botları tarafından indeks alma hızı yükselir. Otoriter bir internet sitesine sahip olma şansınız daha fazla artar.
77.Word of Mouth Marketing
Ağızdan ağza pazarlama anlamına gelen word of mouth marketing, kullanıcıların memnuniyetini potansiyel müşterilere anlatması şeklinde yapılır. Tüketicilerin diğer tüketici adaylarıyla kendi aralarında marka değerini artırıcı bir konuşma yapmasını sağlamayı teşvik eden pazarlama stratejisidir. Bir müşteri adayının o ürünü ya da hizmeti almasının en önemli motivasyonu daha önce kullanmış ve memnun kalmış bir müşterinin ağzından bunu duymasıdır. Tavsiye üzerine bir ürünü ya da hizmeti almak ya da almamak, hedef kitleniz arasında yaygın olarak görülen bir durumdur.
78.User Acquisition
Türkçesi müşteri edinme olan bu terim, bir müşteri sizden ilk kez hizmet ya da ürün aldığında kullanılır. İlk alışveriş yapan müşteri kazanılmış müşteridir. Başka zamanlarda sizden memnuniyetine bağlı olarak farklı alışverişler de gerçekleştirebilir. Kısacası potansiyel müşteriyi müşteriye dönüştürme sürecine user acquisition denir.
79.Advergaming
Reklam amaçlı bilgisayar oyunculuğunun adı advergaming olarak ifade edilir. Keyif veren, kolay oyunlar arasında belli reklamlar yerleştirerek hedef kitleyi markaya yönlendirmeyi hedefler.
80.Floating Ad
Web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan ve kısa bir süre içinde kendiliğinden kaybolan reklam türüdür Banner şeklinde ya da sayfayı kaplayan boyutlarda hazırlanabilir.
81.Open Source
Açık kaynak anlamına gelen open source özellikle yazılımda kullanılan bir terimdir. Farklı türden yazılım kodlarının bir havuz içinde toplanarak birçok farklı alandan geliştiriciyle tek projede çalışmayı ifade eder. Günümüzde belli internet sitesi yapma platformları bu yöntemle üretilmiştir. WordPress ve Wix gibi açık kaynak kodlu platformlar hala çok fazla geliştirici tarafından güncellenmeye devam eder.
82.Publisher
Publisher, Türkçe adıyla yayıncı anlamına gelir. İnternette farklı birçok platformda içerik üretip yayınlayan kişiler ya da kuruluşlar için yayıncı ismi kullanılır.
83.Real Time Bidding (RTB)
Gerçek zamanlı teklif verme anlamına gelen real time bidding, internet reklamcılığı yapan kişilerin yakından ilgili olduğu alanlardan biridir. Bir program yardımıyla reklam alanı için açık artırma yoluyla kullanıcıların ilgi alanlarına ve bulundukları mecraya göre onlara uygun platformda yayın yapmayı sağlar.
84.Key Performance Indicator
Anahtar performans göstergesi anlamına gelen bu dijital pazarlama terimi, kısaca KPI olarak kullanılır. Bir organizasyonun ya da işletmenin performansını ölçmek için kullanılan anahtar terimleri içerir. Dijital pazarlama terimleri içinde sıklıkla yer bulan key performance indicator, hedefe ulaşmak için olması gereken başarı düzeyini ölçer. Bunun üzerinden işletmenizde ilerlemeniz gereken yol hakkında size yol haritası çizmenizi sağlayan ipuçları sunar.
Bu dijital pazarlama terimleri, internet tabanlı ortamlarda çalışırken işleri sınıflandırmanıza yardım eder. Her biri ayrı departman tarafından kullanılan bu kavramlar, işlerinizi daha düzenli şekilde yapmanıza olanak tanır. Dijital pazarlama çalışmalarınız için SEO, sosyal medya yönetimi, dijital reklamcılık gibi alanlarda Yonka Soft ekibinden profesyonel destek almak isterseniz şimdi bizi arayabilirsiniz.
Benzer Makaleler
YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!
Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.
YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.
Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.
YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"
© 2025 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.