Projeni Hemen Başlat
İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.
İnovasyon, yenilikçi fikirlerin hayata geçirilebilmek için belli aşamalardan geçmesi sürecini ifade eder. Daha geniş kapsamlı ifade etmek gerekirse yaratıcı fikirlerin, ticari, endüstriyel ve ekonomik anlamda hayata geçirilebilir hale gelmesini sağlamaktır. En kısa haliyle ifade etmek gerekirse: İnnovare yenilik anlamına gelir, inovasyon ise yeniliğin ticari boyuta ulaşmış halidir.
Yenilikçiliği ifade etse de aslında bir yeniliğin gerçek hayata nasıl uygulanması gerektiğini gösterir. Bu planlama süreci doğrultusunda fikirlerin hayata geçirilmesi için takip edilmesi gereken stratejik noktalar belirlenir. Sonrasında sıra bu adımların hayata geçirilmesine gelir.
İnovasyon Nedir? Kısaca açıklamak gerekirse: Bir ürün hakkında da inovasyon gerçekleştirebilirsiniz. Bir iş fikri üzerine de geliştirmeler sağlayabilirsiniz. Önemli olan makul ve uygulanabilir adımlar atabilmektir. Çalıştığınız alanda herhangi bir eksiği tespit edip bunu kapatmak üzere bir fikir geliştirebilirsiniz. Bu da inovasyon konusu altında kabul edilen çalışmalardan biri olur.
Daha kapsamlı yaklaşmak gerekirse son dönemde önemi gittikçe artan inovasyon nedir? İnovasyon, birçok alanda gerçekleştirilebilen fikirlerin, yaratımların ya da buluşların adım adım planlanması sürecidir. Tek başına bir planlama sürecinden bahsetmek ise eksik olur. Plana uygun şekilde hareket edilmesi akabinde uygulanan adımlardan yola çıkarak fikrin hayata geçirilmesi sağlanır.
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon çeşitleri sağlanacak çözüme ve doğan ihtiyaca göre şu dört alana ayrılır: Ürün, hizmet, süreç ve pazarlama inovasyonu. İnovasyon kavramı, her sektör ve fikir sahibi için farklı bir şeyi ifade edebilir. İnovasyon, belli bir alanda görülen eksiklerin ya da sorunların giderilmesi için atılan bir dizi stratejik adımı içerir.
Aslında inovasyon oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu noktada çok çeşitli alanlara ve etki alanına göre farklı dallara ayrılmıştır. İnovasyon alanları nedir? Bu sorular çoğaltılmaya müsaittir. Temel olarak ifade etmek gerekirse inovasyon çeşitleri şunlardır:
- Organizasyonel İnovasyon: Organizasyonel inovasyon nedir? Kurum içi ve dışı süreçlerin yeniden gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi, bu noktada yeni bir bakış açısı benimsenmesi sürecine organizasyonel inovasyon denir.
- İş Modeli İnovasyonu: Rakiplerden farklı olarak yeni bir uygulama şekli ve yöntem geliştirmeye iş modeli inovasyonu adı verilir. İş modelini çeşitli yöntemlerle para kazandıracak yeni stratejilerle şekillendirmektir.
- Yıkıcı İnovasyon: Bir süredir devam eden ve kabul görmüş mevcut sistemi, yeni yöntemlerle kökünden değiştirmektir. Eskinin yerine yeni pratikler ve tamamen farklı işleyen bir süreç getirme işidir.
- Radikal İnovasyon: Bir sistemi kökten yıkmayan ama mevcut sistemi büyük oranda değiştiren, performans ve yetenek geliştirme noktasında etkili sonuçlar almayı sağlayan çalışmalar bütünüdür.
- Sürekli İnovasyon: Sürdürülebilir bir yapı oluşturmak ve bunu korumak üzerine yapılan çalışmalar bütünüdür.
- Kademeli İnovasyon: Bir anda harekete geçmeye dayalı olmayan, adım adım, sakin ve stratejik ilerlemeler sonucunda oluşturulan inovasyon türüdür.
Bu inovasyon çeşitleri, onların nasıl bir yöntemle uygulanacağını belirlemek üzerine kurulmuştur. Bunun yanı sıra inovasyon alanları aşağıdaki bölümde anlatıldığı gibi dörde ayrılır.
İnovasyon çeşitlerine göre uygulanması gereken stratejiler ve gidilmesi gereken yol değişebilir. Ürün ve hizmet için yapılması gerekenler farklıdır. Pazarlama noktasında atmanız gereken adımlar daha değişik olmalıdır. Süreç inovasyonu ise bir oluşum içinde uygulamalar hakkında yapılacak yenileme ve iyileştirme çalışmalarıdır. Bu dört alana göre inovasyon kavramı farklılık gösterir.
Ürün İnovasyonu
Ürün inovasyonu nedir? Ürün inovasyonu, piyasaya sürülen bir ürünün müşteri geri dönüşlerine ve tüketici ihtiyaçlarına paralel olarak yenilenmesidir. Bu yenilik, ürün adı, ambalajlama, miktar ya da gramaj şeklinde olabilir. Bunun dışında ürünün içeriğiyle ilgili çeşitli dokunuşlar da ürün inovasyonu olarak değerlendirilebilir.
Hizmet İnovasyonu
Hizmet inovasyonu, sunulan hizmetin niteliğine yöneliktir. Burada bir hizmetin yeniden düzenlenmesi değil, doğrudan bir amaca yönelik sıfırdan üretilmesi söz konusudur. Bu hizmetler kullanıcıların işini kolaylaştıracak, sektörel pratiklere yönelik hazırlanabilir. Bu özellikle insanların hayatlarını kolaylaştıran çeşitli inovasyon örnekleri sayesinde daha iyi açıklanabilir: Getir, Yemek Sepeti, BiTaksi, çeşitli e-ticaret uygulamaları hizmet inovasyonu için güzel örnekler arasındadır.
Süreç İnovasyonu
Süreç inovasyonu, diğer inovasyon çeşitlerinden daha farklıdır. Süreç inovasyonu nedir? Süreç inovasyonu, ürünlerin ya da hizmetlerin müşteriye ulaşma sürecinde yapılan teknik yeniliklerdir. Teknik yenilik anlamını almasının nedeni, bu inovasyon türünde ağırlığın teknolojik yeniliklere verilmiş olmasıdır. Örneğin ürün stok takibinde otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi, bitmeye yakın ürünlerin sistem üzerinden görülerek takviye edilebilmesi süreç inovasyonudur.
Pazarlama İnovasyonu
Pazarlama inovasyonu, mevcut stratejiler arasından sıyrılmak için uygulayabileceğiniz belli yenilikçi adımları içerir. Rakiplerinizden sizi ayıran özel bir pazarlama tekniği uygulayarak sektörünüzde orijinalliğinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Bu süreçte, doğallığı, dikkat çekiciliği, şeffaflığı bir arada kullanarak güven kazanmayı deneyebilirsiniz. Pazarlama inovasyonunu, rekabet avantajı yaratmanın ötesinde müşteri memnuniyetini artırmak, pazar payını büyütmek gibi amaçlarla kullanabilirsiniz.
İnovasyon, birçok farklı alanda doğan ihtiyaçlardan ya da hedef kitleye onların hoşuna gidebilecek alternatifler sunma fikrinden ortaya çıkmıştır. Doğru şekilde kurgulandığında ve uygulandığında işletmelere büyük katkılar sağlar.
İnovasyonun İşletmelere Katkısı
İnovasyon, iş süreçlerinde olmazsa olmaz ayaklardan bir tanesidir. Zamanla tıkanan iş kollarında, çalışmanın zorlaştığı alanlarda, çalışanların ve müşterilerin hayatını kolaylaştırmayı sağlar. Daha geniş bir pencereden bakacak olursak inovasyon neden önemlidir?
İnovasyon tek bir alanda yenileşmeyi içermez. Hem ürün ve hizmet üretmede hem onları pazarlamada hem de geliştirme sürecinde yapılan bir dizi yeniliği içerir. İş süreçlerini iyileştirmeye yönelik yapılan inovasyon, çalışanların da refahını artırmaya yardım eder. Bu durumda kuruma olan güveni artan çalışanın performansı otomatik olarak artar. İşletmeyi severek çalışan bir kişi, müşterilerin de çalıştığı yerden memnun olması için uğraşır. Bu otomatik olarak sisteme ticari bir getiri kazandırır.
İnovasyon, geniş ölçekli düşünülüp doğru uygulandığında girişimcilik ekosisteminde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Yeniliğin, teknolojinin ve yaratıcılığın harmanlanması sonucu ortaya çıkar. Ortaya çıkma amacı, bir işi kolaylaştırmak, bir sorunu çözmek, bir ihtiyacı gidermektir. Yemek hizmetleri, kargo hizmetleri, online muhasebe ve banka uygulamaları birçok işlemi birkaç tıkla halletmeye yardım eder.
İnovasyon, yapılması gereken işleri yapmayı, ihtiyaç duyulan hizmetleri ve ürünleri satın almayı sağlayan bir ticari yapıdır. Bütünsel ve sürekli olması gerekir. İşe yarayan ve memnuniyetle yürütülen bir sistem kurulduğunda bunun devam etmesi önemlidir. İşlevsel, çözüm odaklı ve ticari, sürdürülebilir sistemler oluşturmak, markaların devamlılığı için en önemli dayanaktır.
Gelişen ve değişen teknolojiyi takip etmeyen, yeni sistemler üretmeyen, çözüm odaklı yaklaşmayan şirketler ise sektörde silinip gitmeye mahkûmdur. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi Nokia’dır. Akıllı telefona geçiş sürecinde yeni modeller üretmeyen Nokia bir süre sonra cep telefonu piyasasında tutunamayarak sektörden silinmiştir.
Güncel İnovasyon Örnekleri
Güncel inovasyon örnekleri aşağıdaki listede yer aldığı gibi çok çeşitli sektörler için uygulanan önemli çalışmaları kapsar:
- Ürün geliştirme kapsamında yapılan inovasyon örnekleri arasında: daha uzun ömürlü telefon bataryası, elektrikli arabalar, enerji tasarruflu ampuller, akıllı hoparlörler yer alır.
- Organizasyonel inovasyon örneği olarak uzaktan çalışma iş modeli verilebilir. Bu da çalışan motivasyonunu ve verimini artıran önemli bir adımdır.
- Hizmet inovasyonuna örnek olarak kendi uygulamasını ya da yazılımını satan şirketin, müşterilerine, ücretsiz eğitim vermesi gösterilebilir.
- İş modeli inovasyonu olarak kabul edilebilecek örneklerden bir tanesi, Netflix’in DVD kiralama işinden online izleme platformuna dönmesidir.
- Yıkıcı inovasyon türüne en güzel örneklerden bir tanesi online psikolog hizmetleridir. Danışanlar, trafikte zaman geçirmeden, hiç yorulmadan kolaylıkla psikolog desteği alabilirler.
Pandemiyle yaygınlaşan birçok online sistem aslında ortaya çok sayıda inovatif fikrin çıkmasına ortam hazırlamıştır.
İnovasyon Süreci: Fikirden Uygulamaya
İnovasyon, kelimelerle anlatırken kolayca ifade edilse de aslında birçok ayağı bulunan, uzun süreli bir yolculuktur. Öncelikle fikri bulup sonra onu nasıl geliştirip piyasa süreceğinizi adım adım hesaplamanız sonra da uygulamanız gerekir. Fikir bulma, benzer fikirleri araştırma ve inceleme, tasarlama ve projeye dönüştürme, prototip oluşturma ve son halini verme süreçlerini kapsar. Bunu adım adım anlatmak gerekirse şu şekilde listelemek mümkündür:
1.Çözüm ya da ihtiyaç odaklı bir fikir bulursunuz.
2.Bulduğunuz fikri benzerleriyle kıyaslarsınız ve hayata geçirilmesinin mantıklı olup olmamasını ölçüp tartarsınız.
3.Bulduğunuz fikri, mantık çerçevesine oturttuktan sonra daha önce yapılmış olanlardan ayrışan yönleriyle onu bir projeye dönüştürmeye çalışırsınız.
4.Proje için deneme yapabileceğiniz bir prototip oluşturursunuz.
5.Deneme süreci bittikten sonra artık yeni bir inovasyon yaratmak üzeresiniz. Bu fikri geliştirip piyasaya sürülebilir, ölçeklenebilir hale getirebilirsiniz.
Piyasa sürdürten sonra aldığınız geri dönüşlere odaklanarak inovasyon fikrinizi ticari bir girişim haline getirmeye başlayabilirsiniz.
İnovasyon ve Girişimcilik İlişkisi
İnovasyon, girişimcilerin sıklıkla yapmayı denediği önemli ticari girişimlerin adıdır. Hizmetlerin ve ürünlerin, iş süreçlerinin, iletişim sürecinin ve gelişime ihtiyacı olan daha birçok alanın inovasyona ihtiyacı bulunur. İnovatif çözümlerse genellikle girişimci ruhlardan çıkar. Girişimcilik, bir alanda var olan eksiği görerek onu doldurma çabasından doğar.
Girişimci kişiler, hem problemlere çözüm üretebilirler hem de onu ticari bir başarıya dönüştürebilirler. Bu sayede hem kullanıcıya fayda sağlayabilirler hem de talep yaratarak kendi emeklerinin maddi karşılığını alabilirler.
Tarihteki birçok icat da aslında insanların önce kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak bulunmuştur. Graham Bell, telefonu işitme engelli annesine yardım amacıyla üretmeyi denemiştir. Ortaya günümüz teknolojisine kaynak teşkil eden bir sözlü iletişim aracı çıkmıştır.
Teknoloji ve İnovasyonun Rolü
Teknolojiyle birlikte gelen çok sayıda inovasyon, kullanım kolaylığı açısından çok çabuk kabul görmüştür. Bankalardaki mobil işlemler, online başvurular, online çalışma sistemleri, evden çağrı merkezi desteği gibi çok sayıda sistem, teknolojiye entegredir.
Teknoloji ve inovasyon, birbirinden ayrılmaz iki parça gibidir. Günümüzde birçok inovatif fikir, hayatı daha pratik hale getirmek üzerine ortaya çıkmıştır. Bunu sağlayan ise teknolojidir. Akıllı perde sistemleriyle evinizde oturduğunuz koltuktan hiç kalkmadan perdelerinizi kapatıp açabilirsiniz.
Cep telefonu uygulaması aracılığıyla robot süpürgenizi çalıştırıp kapatabilirsiniz. Hatta kapatmanıza bile gerek yok. Temizliği bitirdiğinde otomatik olarak gelip yuvasına kendi girer. Son teknoloji ürünü robotlarda çöpünü dahi sizin boşaltmanıza gerek yoktur. Çöp boşaltma haznesine kendi çöpünü dökerek bir sonraki temizlik için kendini hazırlar.
Şarjlı yani elektrikli arabalar, enerji tasarrufu yapmayı sağlayan sistemleriyle çevre kirliliğini azaltırken keyifli bir sürüş deneyimi sunar. Bütün bu kolaylığı sağlayan şey öncelikle bu fikrin bulunması ardından geliştirilmesi ve teknolojiyle entegre hale getirilmesidir. Bütün bunları düşününce; inovasyon, teknolojiyle son derece iç içe geçmiş bir durumdadır.
Sürdürülebilir İnovasyon Nedir?
Sürdürülebilirlik kavramı, günümüzde enerji tasarrufu, su kullanımı, üretim fabrikaları açısından gündeme gelen bir ifadedir. Sürekli inovasyon terimi, belli bir farkındalık seviyesine yönelik olarak hayata geçirilen projelerin, sürekliliğini sağlamayı ifade eder.
Geri dönüşüm bir nevi sürdürülebilirliktir. Burada dönüştürülebilir ürünlerin çöpe atılması yerine ayrıştırılarak çeşitli işlemlerden geçirilip tekrar kullanıma uygun hale getirilmesi söz konusudur.
İnovasyonun Eğitim ve Kültürel Alanlarda Uygulanması
İnovasyonun eğitim ve kültür alanlarında uygulanması yine teknolojik sistemlerle mümkün hale gelmiştir. Bunun için internet tabanlı eğitim ve kültürel uygulama sistemleri geliştirilmiştir. Online eğitim sistemi, pandemiyle birlikte gelen bir yenilik olmanın yanında, çocukların eğitimden uzak kalmasını engellemiştir.
Okullarda kullanılan akıllı tahta sistemleri, tebeşir kullanmayı gereksiz kılmıştır. Tahta kalemi tazeleme gereği ortadan kalkmıştır. Kültürel aktiviteler noktasında özel gösteri sistemlerinin geliştirilmesi, evden online olarak gezilebilecek müze sistemlerinin varlığı da inovasyona örnekler arasındadır. Online konserler yine hem sanat hem de kültür alanında yapılan inovasyon çeşitlerine örnektir.
Neticede imkânları doğrultusunda bu etkinliklere katılmak isteyen kişiler, evden katılmaya devam eder. Trafik çekmek, kalabalığa girmek istemeyen kişiler için online etkinlikler son derece ideal seçenekler arasında yer alabilir.
İnovasyonun Geleceği ve Trendler
İnovasyonun geleceği, yapay zekâyla birleşerek bize çok daha pratik bir yaşam sunmaya doğru dönüşecek gibi. İnovasyon, sağlık, bilgi teknolojileri, eğitim alanında kendini oldukça keskin şekilde hissettirir.
Uzun internet araştırmalarını kısa sürelere çekebilecek olan yapay zekâ botlarının yanında, ameliyat yapan robotların yaygınlaşacağı fikri de var. Gelecek çoğunlukla teknolojinin yönettiği bir sisteme doğru giderken; bu durum, insanlık için faydalı mı yoksa zararlı mı olacak? Bu konu son derece tartışmalıdır. Teknolojinin ve inovasyonun dönüşerek devam edeceğini söylemek mümkündür.
Benzer Makaleler
YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!
Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.
YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.
Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.
YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"
© 2024 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.