
Projeni Hemen Başlat
İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.
Müşterilerinizin markanızı isterse göklere çıkarmasını isterse yerin yedi kat dibine sokmasını sağlayan UGC Nedir? UGC, (User generated content), sizin adınıza müşterilerinizin geliştirdiği içeriktir. UGC, kullanıcı yorumlarından, sosyal medya paylaşımlarına kadar oldukça geniş kapsamlı etki alanına sahiptir. Öyle ki bir kullanıcı, sosyal medyada yaşadığı deneyimle viral içerik oluşturabilecek hale gelmiştir.
Müşterileriniz, X gönderisi ya da Instagram Reels videosuyla markanızı rezil de vezir de edebilirler. LinkedIn üzerinden bir çikolata markasının CEO’sunu istifaya sürükleyebilecek paylaşımlar yapabilirler. Aslında her şey, müşterilerinize ne kadar değer verdiğiniz ve onlarla aranızdaki profesyonel iletişime bağlıdır. Antep fıstıklı bir çikolata markası, üretimde bir Antep fıstığını yanlışlıkla çikolatanın içine kabuklu koyduğunda bu bir müşterinin dişini kaybetmesine yol açabilir.
Bir dişin kaybıysa sadece bir müşterinin kaybından çok daha büyük sonuçlar doğurur. Dişini kaybeden müşterinin yapacağı yorum, o markadan alışveriş yapmayı düşünen bir başka müşterinin bundan vazgeçmesine yol açabilir. Markanın aldığı aksiyon ve genel olarak sağladığı müşteri memnuniyeti ise birçok kişinin daha o markadan alışveriş yapmasını sağlayabilir. Tabi ki user generated content bunlarla da sınırlı değildir.

UGC (Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik) Nedir?
Marka işbirlikleri, kullanıcı yorumları, ürün karşılaştırmaları gibi içerikler, UGC nedir, sorusunun karşılığını oluşturur. UGC ne demek? Açılımı User Generated Content olan kavramın Türkçesi, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik şeklinde ifade edilir.
UGC video nedir?
UGC video, ürün ya da hizmet kullanıcılarının o firma hakkındaki görüşlerinin yer aldığı içerik türüdür. Kullanıcı burada doğrudan marka memnuniyetini anlatabilir. Ürünlerin kullanımı hakkındaki fikirlerini belirtebilir. Bu noktada içeriği oluşturan kişi, markayla ya da onun çıkardığı ürünle ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerini bildirmiş olur. Karşılıklı anlaşma sonucunda üretilen içerikler ise tavsiye niteliğindedir. Bu videolar, genellikle influencer olarak faaliyet gösteren kişiler tarafından sosyal medya hesapları aracılığıyla yayınlanır.

User Generated Content Nasıl Kullanılır?
User generated content nedir ve nasıl kullanılır? User generated content, birçok farklı amaç için kullanılabilir. Genel olarak kullanıcıların kendi fikirlerini beyan etmek amacıyla oluşturdukları bu içerikler, bazen marka teşvikiyle gerçekleşir. Bir kahve markasının müşteri isimlerini bardak üzerine bilerek yanlış yazması, onların bu bardakları sosyal medya hikâyelerinde paylaşmalarına vesile olabilir. Bu da ince hesaplanmış pazarlama stratejilerinden bir tanesidir.
UGC örnekleri arasına yıllar önce bir e-ticaret platformu tarafından yapılmış ürün satma videosu dâhildir. Reklam, sevgilisinden ayrılan bir genç kızın onun eşyalarını platform üzerinden 1 TL’ye satması şeklinde kurgulanmıştır. Bir çeşit UGC pazarlama tekniği olan bu kurgu, izleyenlerde gerçek bir olay anlatıldığı hissi uyandırmıştır. Bu sayede e-ticaret sitesi de dikkat çekmiştir.
UGC stratejileri, etkili kullanıldığında markalar için büyük yankı uyandırabilecek dijital çalışmalar arasındadır. Sosyal medya pazarlaması bu noktada son derece iyi bir yöntem olabilir. Marka iş birlikleri de ağırlıklı olarak sosyal medya etkileyenleriyle anlaşarak yapılır. Neticede kendisini seven takipçileri için ürün tavsiyesi veren influencerler, marka yüzü olarak anılmaya başlar. Bazen de bu, yine bir pazarlama taktiği olarak ama daha amatörce sunulabilir.

UGC Türleri: Metin, Video ve Görsel İçerikler
UGC türleri, metin, video ve fotoğraf olmak üzere kullanılabilir. Burada etkili olan yöntemlerden bir diğeri ise sesli içerik ya da podcast şeklinde kendini gösterir. Son dönemin yükselen sesi podcast yayınları da dinleyici kitleyi belli noktalara yönlendirmede etkili konuma gelmiştir.
UGC türleri kullanıcıların bir markayla ilgili deneyimini yazılı olarak ifade etmesi şeklinde gerçekleşebilir. Bu, X, Facebook, Medium, LinkedIn gibi kanallar aracılığıyla sağlanabilir. Youtube, Instagram, X, Facebook, LinkedIn gibi kanallar aracılığıyla video içerik formatında da gerçekleşebilir.
Yine birçok sosyal medya kanalıyla fotoğraflar kullanılarak UGC yapılması mümkündür. Burada fotoğraflar sosyal kanıt niteliği taşıyabilir. Birçok farklı modeli ve içerik türü bulunan UGC, hem marka hem müşteri tarafından belli avantajlara sahiptir. UGC avantajları şu maddelerden oluşur:
- UGC içeriklerini izleyen, gören, dinleyen kullanıcılar, o marka ya da ürün hakkında bir fikir sahibi olur.
- Markalar, bu yöntemle satışlarını artırabilirler. Kullanıcı deneyiminden yola çıkarak ürünleriyle ilgili değişikliğe gidebilirler.
- Tüketiciler, bu içerikleri gördüğünde kendileri de benzer bir deneyim yaşadıysa gönderi altına yorum yapabilirler. Bu sayede içeriğin etkileşimi artar. Deneyimleri olumluysa olumlu yönde, olumsuzsa olumsuz yönde yorum yazarlar.
- Kullanıcı deneyimini yansıttığı için UGC pazarlama çalışmaları potansiyel müşterilerinizi ikna etmeye yardım edebilir.
UGC dezavantajları arasında ise şunlar yer alır:
- Kullanıcı deneyimi olumsuzsa içerik; kitleleri, marka hakkında olumsuz bir düşünceye sevk eder.
- UGC, profesyonel bir reklam çalışması olmadığı için her zaman beklenen sonuçları almanız mümkün olmayabilir.
- UGC kullanarak olumsuz sosyal kanıt oluşturulması mümkündür. Olumlu yorumlar hızlı bir şekilde yayılabildiği gibi olumsuz yorumlar da hızlı bir şekilde yayılabilir.
- Doğru kişilerle çalışmadığınız takdirde UGC pazarlama size istediğiniz sonucu vermeyebilir.
Bu tarz pazarlama teknikleri, üzerine iyi düşünülmesi gereken çalışmaları kapsar. Bu noktada işi profesyonel reklam ve pazarlama olan kişilerle anlaştığınızdan emin olmalısınız.

UGC’nin Markalar İçin Önemi ve Faydaları
UGC nedir ve markalar için neden önemlidir? UGC, kullanıcı yorumlarının ağırlıkta olduğu, çoğunluğu tüketici beyanından oluşan içeriklerdir. Para karşılığı yapılan anlaşmalarda her zaman ürünün doğru eleştirisini yapmak mümkün olmayabilir. Markayla iş birliği söz konusuysa, ürünün faydalı yönleri ön plana çıkarılır.
Ürün kalitesi iyiyse anlaşma karşılığı, mikro influencerler aracılığıyla satış gerçekleştirilebilir. Neticede yüksek müşteri memnuniyetiyle markanızı daha bilinir bir konuma getirebilirsiniz. Ürün tavsiye edildiği gibi çıkmazsa, bu durumda takip edilen influencer güven kaybeder. Marka, insanların gözünde onları paralarını almak için kandıran bir sahtekâra dönüşür.

E-Ticarette UGC Nasıl Kullanılır?
E-ticarette UGC en çok kullanılan pazarlama yöntemlerinden bir tanesidir. Hatta her şeyin online satılabilir bir dünyada bu artık kaçınılmaz bir hal almıştır. E-ticaret ürünleri için kullanılabilecek UGC platformları arasında: web siteleri, forum siteleri, sosyal medya platformları, blog siteleri, haber siteleri yer alır.
Uygulama içi reklamlar, Youtube reklamları, Google reklamları için de bu tarz içerik türleri kullanılabilir. Doğrudan ürün değerlendirmesi olan bu içerikler, diğer müşterilerin satın alma davranışlarını etkilemeyi hedefler. Bazı içerikler, tamamen tarafsız oluşturulmaya çalışılarak sadece bilgi vermeyi sağlar.

UGC Creator Olmak İçin Gereken Adımlar
User generated content üretmek isterseniz, kendi kullandığınız ve fayda gördüğünüz ürünlerin tanıtım videolarını çekebilirsiniz. Yüz maskesi, kek karışımı, elektrik süpürgesi, bilgisayar gibi birçok farklı ürünü kullanım amacına yönelik olarak deneyebilirsiniz.
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler, ürünün ya da hizmetin etkisini video içinde gösterdiği için daha ikna edicidir. Birkaç ayrı cilt bakım maskesini belli aralıklarla deneyerek en sonunda hangisinden daha etkili sonuç aldığınızı paylaşabilirsiniz. Bu içerikler, aynı ürünü kullanmak isteyen potansiyel müşterilere en iyi seçeneğin hangisi olduğu konusunda fikir verebilir.
Bu tarz içerikleri üreterek markaların sizinle iş birliği yapma ihtimalini de artırabilirsiniz. Bu videoların gerçekten kullanıcılar için fayda sağlayıp sağlamadığını küçük anketler aracılığıyla değerlendirebilirsiniz. Gerçek kullanıcılardan alacağınız video yorumlarını, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak markanız hakkında referans oluşturabilirsiniz.
UGC üreticisi olmak isterseniz burada atabileceğiniz adımlar şunlardır:
- Ürün ya da hizmet değerlendirmeleri için açılmış özel bir kanal ya da sosyal medya hesabı kullanabilirsiniz.
- Düzeli içerik üreterek denediğiniz ürünlerin fayda sağlayıp sağlamadığını şeffaf olarak gösterebilirsiniz.
- İçeriklerinizi belli bir strateji kullanarak üretebilirsiniz. Öncelikle hangi alanda içerik üreteceğinize karar vererek yola çıkabilirsiniz.
- Teknoloji, kozmetik, yiyecek ve içecek, filmler gibi herhangi bir alanda düzenli içerik üreterek bu konu hakkında izleyicileri/takipçileri bilgilendirebilirsiniz.
- Ürün ya da hizmet karşılaştırması yapacaksanız öncesinde bir açıklama kısmı oluşturup sonra bir hizmeti daha sonra diğer hizmeti değerlendirebilirsiniz. Video içerik üretecekseniz bunun için markadan ya da merkezden izin alarak hizmet sürecini kayda alabilirsiniz.
Bu tarz içerikler hazırlayarak mekân tanıtımları da yapabilirsiniz. Neticede elde edeceğiniz sonucu şeffaf olarak paylaştığınızda güvenilir bir içerik üreticisi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu içerikler ilerleyen süreçte marka işbirlikleri yapmanızın önünü de açabilir.

UGC ve Influencer Marketing Arasındaki Farklar
Sosyal medya kanalları üzerinden yapılan UGC ve influencer pazarlama yöntemleri aslında doğrudan pazarlama değildir. UGC genel olarak marka işbirliği olmadan herhangi bir kullanıcının oluşturduğu içeriktir.
Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler, %90 ihtimalle kullanıcının kendi deneyimini yansıtmak için hazırlanır. Influencer marketing ise para karşılığı hazırlanan stratejik içeriklerdir. Ürünü ya da hizmeti övmek için hazırlanır.
Influencer tarafından ikna edilen kitle, ürünü ya da hizmeti almaya karar verir. Bu yönlendirme sonucunda yapılan alışverişler, içeriği hazırlayan kişinin de bundan para kazanmasını sağlar. UGC ise komisyon usulü para kazanma üzerine oluşturulan bir sisteme sahip değildir. Burada üretilen içerik sadece ürün ya da hizmet hakkında bilgi vermeyi hedefler.

Başarılı UGC Örnekleri ve Kampanyalar
We Are Social 2023-2024 sonuçlarında sosyal medya kullanımının dünya çapında gittikçe artan bir yere sahip olduğunu göstermiştir. 5 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı olduğunu düşünürseniz user generated content etkisini artırarak sürdürmeye devam edebilir.
Bazı markalar kullanıcıları bu yönde teşvik edebilmek için özel platformlar açmıştır. GoPro, kullanıcıların çektiği videolara dair deneyimlerini paylaşmasına olanak tanıyan bir platforma sahiptir. Aynı şekilde Nike, spor yapan kişilerin videolarını yeni kreasyonlarla birlikte paylaşabilecekleri bir ortam sunar. Airbnb, ev kiralama hizmeti alacak kişilerin, diğer kullanıcılara fikir vermesini sağlayan bir müşteri yorum ortamı hazırlamıştır.
Bütün bu markalar, kullanıcı deneyimini değerli bulduğu için onlara da bu değeri hissettirmeye özen gösterir. Müşteriler, kendileri için hazırlanmış bu ortamları kullanarak diğer kullanıcılara kendi deneyimi hakkında bilgi verir. Bir nevi, markayı tavsiye eder ya da markayı tercih etmemeleri için uyarıda bulunur.
Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi e-ticaret platformları da kullanıcılara aldıkları ürün hakkında yorum yapabilme olanağı sunar. Bu yorumların bazılarında ürün görselleri ve videoları da yer alır. Aynı ürüne göz atan müşteri adayları, gerçek kullanıcı deneyimlerini inceleyerek ürün hakkında genel bir kanı oluşturur.
Kullanıcı deneyimini, şeffaf bir şekilde sunmaya olanak tanıyan platformlar, müşteriler açısından daha güven verici olarak görülebilir. Sizi takip eden kişilere, kullanıcı deneyimine yönelik bilgiler ve fikirler sunarken; bunu kendi tarzınızda yapmayı deneyebilirsiniz. Mizahi unsurları kullanabilirsiniz, çeşitli video ve görsel düzenleme araçlarıyla özgün bir tarzda sunum yapabilirsiniz. UGC nedir? Dijital pazarlama nasıl yapılır? Bu ve daha sorunun cevabını bulmak için blog yazılarımızı takip edebilirsiniz.
Benzer Makaleler

YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!
Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.
YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.
Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.
YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"
© 2025 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.