Projeni Hemen Başlat
İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.
E-ticaret günümüzde herkesin aklının bir köşesinde olan mesleklerden biri haline geldi. Haliyle Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler konusunda yapılan aramalar da artmaya başladı. Siz de aklınızın bir köşesinde Trendyol’da e-ticaret yapma fikri taşıyorsanız bu yazıyı dikkatli okumalısınız.
Trendyol’da satıcı olmak isteyen kişiler, öncelikle sektörünü doğru seçmeli; e-fatura mükellefi olmalıdır. Kısaca satış yapmak için öncelikle bir şirket açmalısınız. Hangi hizmeti ya da ürünü satarsanız satın e-ticaret yapabilmeniz için şirketinizin ticaret sicil kaydı bulunması gerekir.
Bütün yasal işlemleri tamamlayıp onayları aldıktan sonra hangi ürünleri satacaksanız onların listelemesini yapmaya başlayabilirsiniz. Kedi ve köpek mamasından, temel gıdaya, kişisel bakımdan küçük ev eşyalarına kadar birçok ürünü bu platform üzerinden satışa sunabilirsiniz. Satış yapmak istiyorsanız, Trendyol’da satıcı olmak için sizden talep edilen şeyleri öğrenmelisiniz.
Trendyol’da Satıcı Olmak İçin Gerekli Belgeler
Trendyol’da ürün satmak için platformun sizden istediği bazı belgeleri hazırlamanız gerekir. Belgelerinizi teslim ettikten ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir sakınca görülmediği takdirde dükkân izninizi alabilirsiniz. Trendyol’da satıcı olmak için gerekli belgeler arasında sizden şunlar talep edilir:
- Ticaret sicil gazetesi kaydı
- Vergi kimlik numarası
- Ticari sicil numarası
- İmza sirküleri
- Başka bir e-ticaret siteniz varsa veya diğer platformlarda üyeliğiniz bulunuyorsa bu mecraların bağlantıları
- Faaliyet belgesi
- Islak imzalı Trendyol satıcı formu
Trendyol’da ürün satmak için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra başvurunuzun onaylanmasını beklemeniz gerekir. Yaklaşık iki hafta sonrasında size gelen onay bildirimi ve yönergeler yardımıyla online mağazanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Trendyol Satıcı Başvuru Süreci ve Adımları
Trendyol dükkân açma maliyeti sıfırdır. Herhangi bir dükkan masrafınız olmadığı için onay sonrasında mağazanızı ücretsiz şekilde oluşturabilirsiniz. Trendyol satıcı hesabı açma işlemlerinizi şu şekilde tamamlayabilirsiniz:
1.Öncelikle satıcı başvuru formunu doldurarak ilerleyin. Bu kısımda tamamlamanız gereken adımlar şunlardır:
- Şirket adı ya da yetkilisinin adını ilgili alana girin.
- İletişim bilgilerini ekleyin (Cep telefonu ve e-mail adresi).
- Şahıs, limited ya da anonim gibi şirket türlerinden hangisine sahipseniz onu belirtin.
- Satışını yapacağınız kategoriyi belirleyin.
- Şahıs şirketine sahipseniz TC kimlik numaranızı diğer şirket türleri için vergi numaranızı girin.
- Satış yapacağınız ili ve ilçeyi ekleyin.
2.Bu adımları tamamladıktan sonra Trendyol satıcı kimliğinizi doğrulamak için birkaç onay adımına ihtiyaç duyar. Bu kısımda şu şekilde ilerlemeniz gerekir:
- Başvuru formunuzu doldurduktan sonra onaylama adımına geçmeniz için önüne çıkan: başvuruyu tamamla ve şifre al, ibaresine tıklayın.
- Cep telefonunuza gelen altı haneli şifreyi ekrandaki kutucuğa yazın.
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iletilen ticari bilgileri de kontrol ettikten sonra onay işlemini tamamlayın.
- Bir sonraki ekranda açılan kısma aklınızda kalacak bir şifre yazarak satıcı paneline doğru ilerleyin.
3.Satış yapmak için şirket bilgilerini dolduracağınız bu kısımda şu adımları takip etmeniz gerekir:
- Şirket bilgilerinizi girdikten sonra kaydet ve devam et, seçeneğini tercih edin.
- Mağaza adınızı yazın.
- Kayıtlı E-posta (KEP) adresinizi girin.
- E fatura ya da kâğıt olmak üzere fatura türünü tercih edin.
- Tüzel kişiliğiniz varsa MERSİS numarasını yazın.
- Şirketinizin İBAN numarasını yazın.
4.Bu işlemleri de tamamladıktan sonra Trendyol sizi iletişim bilgilerinizi yazmanız için bir sonraki adıma yönlendirir. Trendyol’da satıcı olmak için takip etmeniz gereken bir diğer adım şunlardan oluşur:
- Çalışacağınız kargo firmasının bilgisini girin. Bu kısımda kargolama ve teslimat süreleri hakkında bilgileri yazmanız gerekir.
- Fatura adresinizi yazın.
- Şirketinizin merkezi konumu, sevkiyat yapacağınız deponun adresi, iade yapılacak deponun adresi olmak üzere bütün detayları belirtin.
- İletişim bilgileri kısmına geldiğinizde finans yönetim birimi, müşteri hizmetlerinizin irtibat numarası, operasyon sorumlularınıza ulaşılacak irtibat bilgilerini yazın.
5.Trendyol’dan satış yapmak için son adımda sözleşme onay kısmını da tamamlamanız gerekir. Bu kısımda yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Size Trendyol tarafından sunulan dijital sözleşmeyi dikkatlice okuyun, elinizde bulunması için indirin.
- Sözleşmede yer alan onay kutucuklarını doldurarak onayladığınızı belirtin.
- Başvuruyu tamamla butonuna tıklayın.
- Sözleşmeyi indirip doldurup ıslak imzalı halini Trendyol’a en fazla 10 gün içinde kargo yoluyla ulaştırın. Bunu yaparken imza sirkülerini de belgeye eklemeyi unutmayın.
Bu 5 aşamalı dükkân açma ve onay kısmını geçtikten sonra Trendyol kendisine gönderdiğiniz belgeleri inceler. Bir aksilik olmadığı ve gönderdiğiniz bilgilerin doğru olması durumunda online mağazanızı açmanızı onaylar.
Trendyol’da Şirket Türleri: Hangi Şirket Tipi İle Satış Yapabilirsiniz?
Ticari faaliyet göstermek isterseniz, bunun için Trendyol şahıs şirketi açma işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Bunun yanında limited ya da anonim gibi farklı türde şirketler kurmayı tercih edebilirsiniz. Burada fark eden şey, ticari anlamda sahip olacağınız sorumluluklardır. Şahıs şirketi olarak faaliyet gösterecekseniz burada sorumluluk tek başınıza sizindir. Vergi oranlarınız bu şirketin sorumlulukları kapsamında değerlendirilir. Kârınız üzerinden yıllık gelir verginiz belirlenir. Bunların tamamı aslında sizin mali süreçlerinize dâhildir. Şirket türünüze göre ödeyeceğiniz vergiler değişiklik gösterir. Herhangi bir şirket türüyle Trendyol’da satış yapabilirsiniz.
Trendyol Satıcı Sözleşmesi Nasıl İmzalanır ve Gönderilir?
Trendyol’da satıcı sözleşmesi, online ve ıslak imzalı olmak üzere onaylanması gereken dokümanlar arasındadır. Online olarak belirttiğiniz onay sürecini, ıslak imzalı olarak da desteklemeniz gerekir. Online ortamda edindiğiniz sözleşmeyi bir yazıcı yardımıyla çıkararak ilgili kısımları doldurup imzaladıktan sonra Trendyol’a kargo yardımıyla gönderebilirsiniz. Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler arasında bu belgenin imzalanıp gönderilmesi zorunludur. Bunun için Trendyol’un size belirttiği süre 10 gündür. Bu süre zarfında sözleşmenin ıslak imzalı halini göndermemeniz durumunda satıcı onayı alamazsınız.
Trendyol’da Satış Yapmaya Başlamak İçin Bilmeniz Gerekenler
Her ticari işletme satış ortakları için farklı politikalara sahip olabilir. Trendyol’da satış yapmak istiyorum, diyorsanız bilmeniz gereken bazı hususlar var:
- Şirket kurmadan satış yapamazsınız. Şirketiniz olmadan fatura kesemediğiniz için yaptığınız işlem yasal olmaz. Bu nedenle platform, sadece şirket sahipleri için satış olanağı tanır.
- Tercih ettiğiniz kategori için belirlenmiş olan bazı komisyon oranları bulunur. Bu komisyon oranları, belli ürünlere olan talebe göre değişiklik gösterir.
- Belli adres, iletişim bilgisi ve yasal bilgilerinizi girmeden satış yapamazsınız. Trendyol, birden çok mağazanın bir araya gelmesiyle oluşan bir çatı markadır. Burada bütün satıcılar, yasal faaliyet gösteren şirket sahiplerinden oluşur.
- Size sunulan gerekli iletişim ve onay adımları tamamladıktan sonra sözleşmenin ıslak imzalı halini de göndererek satıcı olabilirsiniz.
Trendyol sözleşmesi üzerinde yer alan şartları kabul ederek platformda satıcı olmaya gönüllü olduğunuzu bildirebilirsiniz. Trendyol’da şirket olmadan satış yapmak mümkün değildir. Bu detayları öğrendikten sonra şirketiniz yoksa başvuru yapmadan önce bir mali müşavirden destek alabilirsiniz. Vekalet vermeniz durumunda mali müşavir şirketinizi bir gün gibi hızlı bir sürede kurabilir.
Trendyol Satıcı Paneli Kullanımı ve Özellikleri
Trendyol satıcı paneli yardımıyla satış yapmak için gerekli kurulumları yapmanız gerekir. Kullanıcı paneli üzerinden Trendyol’da satış yapmak için ne gerekli?
- Trendyol Partner’e giriş yapmanız gerekir.
- Şimdi Trendyol’da satıcı olun, ibaresi bulunan butonun üzerine tıklayarak ilerleyebilirsiniz.
- Satış yapacağınız paneli seçmelisiniz.
- Gerekli iletişim bilgileri, TC kimlik bilgileri, satılacak ürün, şirket türü, vergi numarası gibi bütün detayları girmeniz gerekir.
- Panel üzerinden sipariş ve kargo seçeneklerini, finans yönetimi, raporlar ve mağaza yönetimi kısımlarını düzenleyebilirsiniz.
Bu düzenlemeler sonrasında Trendyol satıcı paneli üzerinden ürünlerinizin stoklarını takip edebilirsiniz. Satışlarınızı ve siparişlerinizi görebilirsiniz. İadelerinizi kabul ederek ödeme sürecini yönetebilirsiniz.
Trendyol’da Satış Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları
Trendyol’da nasıl satış yapılır? Bu sorunun cevabını verdikten sonra platformun avantajlarından ve dezavantajlarından da bahsetmek gerekir. Trendyol’da satış yapmanın avantajları şu şekildedir:
- Trendyol’da satış yaptığınızda bilindik bir marka adı altında ürünlerinizi daha kolay satabilirsiniz.
- Müşteri ilişkileri yönetimi konusunda daha profesyonel bir destek alabilirsiniz.
- Kargo süreçlerini Trendyol ile anlaşmalı kurumsal firmalar aracılığıyla yapabilirsiniz.
- İnternette ürünlerinizi daha kolay bir şekilde listeleyebilirsiniz.
- Trendyol’un belli dönemlerde yaptığı kampanyalara katılarak mağazanızı daha ön plana çıkarabilirsiniz.
- Ürün açıklamalarınızı ve başlıklarınızı SEO uyumlu şekilde hazırlayarak etkili bir pazarlama yapabilirsiniz.
- Fiziki bir dükkana satış yapıp yapmamanızdan bağımsız şekilde kira ödemeniz gerekir. Trendyol’da ise satış yapmadığınız sürece açtığınız mağaza için herhangi bir bedel ödemezsiniz.
Avantajlarının yanında Trendyol’da satıcı olmanın getirdiği bazı dezavantajlar da bulunur. Bunlar şu şekilde listelenebilir:
- Trendyol üzerinden yapacağınız satışlarda marka adınız yerine Trendyol ismi ön plana çıkar.
- Trendyol aracılığıyla yaptığınız her satış için platformda belirlenmiş olan kâr paylarını ödersiniz.
- Platformda çok sayıda mağaza olduğu için rekabet de güçlü olabilir.
Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler kısmını cevapladıktan sonra avantajlar ve dezavantajları da artık biliyorsunuz. Bu noktada ticaretin de kendi risklerini bilerek Trendyol üzerinden satıcı paneli oluşturabilirsiniz. 2024 yılı için belirlenmiş olan kâr paylarını göz önünde bulundurarak kategori seçimi yapabilirsiniz.
Trendyol’da Mağaza Komisyon Oranları ve Diğer Masraflar
Her platform kendine özgü belli kar paylarına ve mağazalar için belli ücretlendirmelere sahiptir. Bu şartlar altında merak edilen konulardan biri şu soruyla gündeme gelir: Trendyol e-ticaret nasıl yapılır? Burada e-ticaret yapmak için şirket sahibi olma şartını yerine getiren mağazalar, Trendyol’a satış üzerinden elde ettikleri kârın bir kısmını verirler. Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler başlığı altında değinilmesi gereken komisyon oranları şu şekildedir:
- Teknolojik ürünler arasında yer alan batarya, ekran, kamera, telefon kasası, tuş takımı gibi parçalar için %28 oranında kâr payı alınır.
- Kâr payı en yüksek olan ürünlerden bir diğeri ayakkabıdır. Ayakkabı sektöründeki satışlar için %24 kâr payı ödersiniz.
- Bijuteri takıları ve ayak aksesuarları için kâr payı %23 oranındadır.
- Saç aksesuarı, kemer, kravat & pantolon askısı, kol düğmesi ve şapka gibi aksesuarlar için %23 oranında kâr payı ödersiniz.
- Saat ve atkı, atkı & bere & eldiven seti, bere, eldiven, boyunluk, şal, fular, eşarp için ödeyeceğiniz kâr payı %22 olarak belirlenmiştir.
- Giyim eşyaları için belirlenen oran %22’dir.
- Çanta kategorisi için belirlenen oran da yine %22’dir.
- Tablet kılıfı ve aksesuarları için ödeyeceğiniz kâr payı %21’dir.
- Avize, abajur, masa lambası ve benzeri ürünler için yine %21 oranında kâr payı ödersiniz.
- Ev tekstili ürünlerinde kâr payı oranı %19’dur.
- Mutfak ve pişirme araç gereçlerinde kâr payı oranı yine %19’dur.
- Parti ve yılbaşı ürünlerinde ödeyeceğiniz kâr payı oranı %19’dur.
- Hasta bezi ve temizlik ürünlerinde Trendyol kâr payı oranı %18 olarak belirlenmiştir.
- Bahçe dekorasyon ürünleri, boya malzemeleri, sanatsal malzemeler için kâr payı oranı %17’dir.
- Ağız bakım ürünleri, ağda ve cilt bakım ürünleri için ödeyeceğiniz kâr payı %17’dir.
- Bebeklere özel banyo eşyaları (küvet, lazımlık vb.) için kâr payı %16,5 olarak belirlenmiştir.
- Emzirme örtüsü, emzirme yastığı, mama önlüğü, ana kucağı, kanguru, oto koltuğu gibi eşyalar için belirlenmiş olan kâr payı, %16,5’tur.
- Bebek ve çocuk oyuncakları için belirlenen kâr payı %16,5’tur.
- Havuz ürünleri, projeksiyon perdesi ve aksesuarları, köpek kuru maması ve konservesi için belirlenen kâr payı %16’dır.
- Bilgisayar yedek parçası, atıştırmalık, kuru gıda, süt, kahvaltılık için %15 oranında kâr payı ödersiniz.
- Epilatör, saç düzleştirici, saç maşası ve tartı için belirlenmiş olan oran %15’tir.
- Ev aletleri ve manuel ev aletleri, elektrikli ev aletleri ve aksesuarları için ödeyeceğiniz oran %14,5’tur.
- Fritöz, akıllı tartı, akıllı kettle ve diğer ev aletleri için belirlenmiş olan kâr payı %14’tür.
- Yiyecek ve içecek hazırlama aletleri, dikiş makinesi, diğer elektrikli ev aletleri, yazılım ürünleri için belirlenmiş olan kâr payı %14’tür.
- Oto bakım ve temizlik ürünleri için belirlenmiş olan kâr payı oranı %13’tür.
- Beyaz eşya, kurutma makinesi, klima, kombi için %11’lik kâr payı ödersiniz.
- Online eğitim uygulamaları, %10 oranında kâr payıyla satış yapabileceğiniz ürünler arasındadır.
- Playstation 5, Playstation 4, Xbox Konsolları, Nintendo konsolları için belirlenmiş olan kâr payı, %8’dir.
- Tuşlu cep telefonu, televizyon %8 oranında kâr payına sahiptir.
- Dizüstü bilgisayar çeşitleri, akıllı cep telefonu için belirlenmiş olan kâr payı %7’dir.
- Apple, Google, Netflix gibi uygulamalar ve yazılımlar tarafından verilen dijital hediye kartları için belirlenen kâr payı %3’tür.
Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler dışında maliyetleriniz hakkında da bilgi almalısınız. Satıcı olmadan önce öğrenmeniz gereken bu oranlar, satış sonrası ödeyeceğiniz Trendyol maliyetleri açısından size bilgi verir.
Trendyol’da Satış Stratejileri: Hangi Ürünleri Satmalı?
Aksesuar, evcil hayvan maması, küçük ev eşyaları gibi çeşitli ürünleri Trendyol’da satışa çıkarabilirsiniz. Kozmetik, parfüm, ayakkabı, bijuteri ve aksesuar gibi ürünleri Trendyol üzerinden satışa sunabilirsiniz.
Kıyafet ve moda ürünleri, o dönemin tarzına uygun olarak satışa sunabileceğiniz en popüler seçenekler arasında yer alır. Bunun dışında toptancılığını kolayca yapabileceğiniz yiyecek ve içecek ürünlerini de Trendyol üzerinden satabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir pazar araştırması yapmalı, sizin için uygun olan kategoriyi tespit etmelisiniz.
Trendyol’da en çok satılan ürünleri takip ederek kategorilerinizi bu alan üzerine yoğunlaştırabilirsiniz. En çok satanlar arasında saat ve aksesuarın dışında güneş gözlüğü, mücevher, cüzdan, takı, elektronik eşyalar yer alır. Satışını yaptığınız ya da yapmak istediğiniz ürünleri bu çerçevede değerlendirerek karar verebilirsiniz.
Satışlarınızı artırmak için uygulayabileceğiniz stratejiler arasında sosyal medya pazarlaması da son derece etkindir. Ürünlerinizin linkini sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz. Onların işlevleri ya da lezzeti hakkında videolar çekerek talep yaratabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Trendyol’da Satış Yapmak Kârlı mı?
Satış sayınıza bağlı olarak bu durum değişebilir. Sattığınız her ürün için alınan kâr payı da değişiklik gösterir. Bu durumda çok satılan popüler ürünlere yönelerek daha fazla satış yapmayı düşünebilirsiniz. Bunun için çeşitli pazarlama stratejilerini de devreye sokarak satışlarınızı daha fazla artırabilirsiniz. Ürünlerinizin işlevselliği ve kalitesi de onların popülerliğini ve satış düzeyini etkileyen faktörler arasında yer alır.
Trendyol Şahıs Şirketi Açma İşlemi Nasıl Yapılır?
Şahıs şirketi Trendyol üzerinden değil, normal şirket kurma prosedürüyle açılır. Trendyol üzerinden mağazanızı açarken şirket türünüzü seçersiniz. Böylece yasal olarak faaliyet gösterip satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Trendyol’da Şirket Açmadan Satış Yapabilir miyim?
Hayır, Trendyol’da satıcı olmak için gerekenle kısmında şirket sahibi olmanız gerektiği net şekilde belirtilmiştir. Aksi takdirde fatura kesmeniz mümkün olmaz. Bu da yasal olarak satış yapmanızı engelleyen bir durumdur.
Trendyol’da Satış Yapmak İçin Şirketimi Nasıl Kurabilirim?
Trendyol’da satıcı olmak için şirketinizi, mali müşavire vekalet vererek ya da şirket kurulumu yapan aracı kurumlar vasıtasıyla kurabilirsiniz. Kurulum masraflarını ödedikten sonra şirketinizin bir gün içinde kurulması mümkündür.
Trendyol’da Mağaza Açtıktan Ne Kadar Sonra Satış Yapabilirim?
Mağaza açmaya hak kazandığınızda ve online mağazanızı kurduğunuzda ürünlerinizi listelemeye başlayabilirsiniz. Burada satışlarınızın yüksek olması için ürün görsellerinizin kalitesi son derece önemlidir. Beyaz veya tek renkten oluşan arka plan önünde çekilmiş ürün görselleriyle satış oranlarınızı artırabilirsiniz.
Benzer Makaleler
YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!
Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.
YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.
Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.
YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"
© 2024 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.