Projeni Hemen Başlat
İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.
E-ticaret stopaj vergisi, 2025 yılı mali düzenlemeleri arasında yer alan yeni uygulamalardan bir tanesidir. Stopaj vergisi, kişinin geliri henüz eline ulaşmadan önce kesilen miktardan alınan vergi türüdür. Stopaj, kelime anlamı olarak gelirden kesme olarak ifade edilir. Bu kavramın e-ticaret sektörüne etkisi 2025 yılından itibaren kendini göstermeye başlayacak. Uygulama 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanacak. E-ticaret stopaj vergisi hakkındaki detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
2025 Yılı Stopaj Düzenlemeleri ve Getirdiği Yenilikler
E-ticarette stopaj uygulaması 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan yeni vergi uygulamaları arasındadır. 2025 vergi düzenlemesi kapsamında e-ticaret platformları (Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon) aracılığıyla satış yapan kişilerden gelirleri doğrultusunda kesinti yapılacak. E-ticaret stopaj vergisi bütün şirket türleri için aynı oranda uygulanmayacak. Burada şirket türlerine göre farklı kesintiler devreye girecek. Yeni uygulama sadece pazaryerlerini ve online yemek mağazalarını kapsayacak.
İlginizi Çekebilir: Trendyolda Satıcı Olmak İçin Gerekenler
Şahıs Şirketleri ve Kurumlar İçin Stopaj Oranları
Stopaj hesaplanırken KDV hariç gelir üzerinden hesaplama yapılır. KDV hariç tutar üzerinden vergi oranı (%15, %25) hesaplanır. Bu hesabı şirket türünüze göre alınan yüzdelik oranı baz alarak hesaplayabilirsiniz. Aşağıda şirket türlerine göre gösterilen örneklerden yola çıkarak siz de şirket türünüze uygun şekilde kendi stopaj verginizi hesaplayabilirsiniz. Şahıs şirketlerinde vergi hesaplaması yaparken %25, limited ve anonim şirketlerde ise %15 oranlarını baz alabilirsiniz.
E-Ticaret Stopaj Vergisi Hesaplama Yöntemleri
Farklı şirket türlerine göre pratik örneklerle stopaj hesaplama yöntemlerini kolayca öğrenebilirsiniz. Şirket türlerine göre e-ticaret stopaj vergisi hesaplarken şirket türünüze uygun olan yöntem hangisiyse onu tercih edebilirsiniz.
Şahıs şirketleri için stopaj vergisi hesaplanırken şu formül uygulanır:
- Gelir x %25 = sonuç (stopaj)
- 100.000 x %25 = 25.000 TL bu rakam gelirden düşer, şirketin net kazancı 75.000 TL olur.
Limited şirketleri ve şahıs şirketleri için stopaj vergisi hesaplanırken şu formül uygulanır:
- Gelir x %15 = sonuç (stopaj)
- 100.000 x %15 = 15.000 TL bu rakam gelirden düşer, şirketin net kazancı 85.000 TL olur.
Vergi Muafiyeti ve İstisnalar
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan yeni e-ticaret stopaj vergisinde belli istisnalar ve muafiyetlerde de var. Kapıda ödemede pos cihazına izin veren firmalar için stopaj vergisi yok. Stopaj vergisinden muafiyet koşulları ve sınırları arasında iade edilen ürünler için düzenleme mevcut. İadesi yapılan ürünler için henüz beyanname bildirilmemişse o ürün için stopaj alınmaz. Bildirilmişse vergi iadesi alınabilir. Vergi mükellefi olmayan bireysel satıcılar ve kapıda nakit ödeme olanağı sunan işletmeler stopaj vergisini dâhil değildir.
Stopaj Vergisinin E-Ticaret Firmalarına Etkisi
Satış yapan herkesin vergi ödemesi ve şirket sahibi olması zorunluydu. Gelen yeni stopaj vergisi düzenlemesi kapsamında ise pazaryerlerinde satış yapan her kişinin ve firmanın vergi ödemeleri daha düzenli şekilde takip edilecek. Pazaryerleri, bünyelerinde satış yapan mağazalardan stopaj vergisi keserek bunları doğrudan Maliye Bakanlığına iletmekle yükümlü olacak. Satış yaparak gelir kazanan birçok işletme için mali tablo üzerinde çeşitli olası etkiler söz konusu… Bu yeni vergi dönemine uyum sağlama stratejileri doğrultusunda her firma, kendi fiyat politikalarını güncelleyebilir.
Stopaj Ödemeleri İçin Adımlar ve Süreçler
E-ticaret stopaj vergisi ödemeleri sayesinde kayıt dışı ekonomi büyük oranda ortadan kalkmış olacak. Gözden kaçan kayıt dışı işlemlerin de artık kayıt altına alınması mümkün hale gelecek. Bu noktada stopaj vergisi ödemesi için yapılması gerekenler arasında uygulama açısından girişimcilerin işleri kolaylaşacak. Pazaryerleri kendi satıcılarından stopaj vergisini keserek onlara net gelirlerini iletmiş olacak.
Tek başına e-ticaret platformu sahibi olanlar ise bu vergiyi hesaplayarak kendileri Maliye Bakanlığına iletmekle yükümlü sayılacak. Bu noktada küçük işletmeler için ortaya çıkacak ek maliyetler, maddi anlamda zorlayıcı olabilir. Diğer taraftan prosedürlerle satıcıların kendisi doğrudan ilgilenmeyecek. E-ticaret faaliyeti gösteren işletmeler için pazaryerleri, stopaj beyannamesi hazırlayacak ve vergi dairesine gönderecek. Pazaryerleri bu işlemleri şu 5 adımda tamamlayacak:
- Bünyesindeki işletmelerin kazanç durumlarını ve satışlarını kayıt altına alacaklar.
- Kazanç durumuna, işletmenin türüne ve kesinti durumuna göre stopajı hesaplayacaklar.
- Vergi beyannamelerini satıcıları adına her vergi dönemi sonunda hazırlayacaklar.
- Hesapladıkları stopajı vergi dönemlerinde düzenli olarak vergi dairesine ödeyecekler.
- Kesinti tutarını ve beyanname detaylarını paydaşlarıyla şeffaf olarak paylaşacaklar.
Bu sistemle, e-ticaret platformlarının kendi bünyelerinde yer alan bütün satıcıları takip etme şansı doğmuş olacak. Ödemeler ve vergiler daha düzenli şekilde işlerken işletme sahipleri stopaj vergisini kendileri ödemekle uğraşmayacak.
Gelecekte E-Ticaret Vergilendirme Trendleri
Artan vergiler, kazanç sahiplerinin gider kalemlerini artırmaya devam ediyor. Bazı istisnalar, e-ticarette her an olabilecek iade taleplerine karşılık satıcıyı korumayı hedefliyor. İadeden alınmayan stopaj, satıcıların mağdur olmasını önlemeyi amaçlıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren uluslararası e-ticaret platformları için de yeni düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde yeni vergi düzenlemelerinin içeriği şu an tam olarak bilinmiyor. Bunun yanında uygulanacak yeni e-ticaret stopaj vergisi sayesinde hem tüketici hem de işletmeler açısından bazı olası senaryolardan bahsetmek mümkündür:
- Yapılacak yeni düzenlemeler beraberinde özellikle küçük işletmeler için kampanya ve indirim uygulamalarını azaltabilir.
- Artan fiyatlar nedeniyle tüketici alışverişlerinde daha seçici olmaya gidebilir.
- Vergi süreçleri daha sistematik bir hal alırken satıcılar, fiyat politikaları konusunda daha şeffaf davranmaya başlayabilir. Bu da alıcılar üzerinde daha güvenilir bir etki bırakmalarına yardım edebilir.
- Artan vergi süreçleri, piyasadaki haksız fiyat rekabetinin dengelenmesine yardım edebilir.
- Vergiler nedeniyle satıcılar, daha planlı bir finans yönetimine gidebilirler.
E-ticaret şirketleri, pazaryerleri ve online yemek mağazaları için e-ticaret stopaj düzenlemesinin vergi uyumu açısından etkileri nelerdir?
- Vergi yükümlülükleri düzenli bir takip altında olduğu için kayıt dışı ekonomi büyük oranda engellenir.
- Satış yapan herkesin daha adil şekilde vergi ödemesi mümkün hale gelir.
- Sıkı bir takibe alınan stopaj vergisi uygulamaları sayesinde satıcıların vergi bilinci gelişir.
- E-ticaret stopaj vergisi, yapılan tüm satış işlemlerini şeffaf şekilde kayıt altına almayı sağlar.
- Pazaryerlerine getirilen stopaj vergisi ödeme zorunluluğu, devlet açısından vergi denetimini kolaylaştırır.
E-ticaret hakkında yeni teknolojileri ve hukuki düzenlemeleri öğrenmek için bloğumuzu yakından takip edebilirsiniz.
Benzer Makaleler
YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!
Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.
YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.
Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.
YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"
© 2025 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.