⁠ 
Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?
Kategori: E-Ticaret

Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

blank
10 Eki 2024
İçindekiler
İçerik Başlıkları

Projeni Hemen Başlat

İşinize yapacağınız her dijital yatırım size yeni müşteri ve kazançlar getirecektir.

Stoksuz e-ticaret (dropshipping), son zamanlarda dijital işler arasında en çok rağbet gören alanlardan bir tanesidir. Depolama, ürün güncelleme gibi konularda sorumlu olmadan stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? Siz Türkiye’desiniz ama dünyanın öbür ucundaki bir tedarikçinin ürünlerini satıyorsunuz. 

İyi ama bu nasıl olabilir? Dropshipping, doğru tedarikçiyle anlaştığınız sürece kazandıran bir iş modelidir. Bu noktada öncelikle stoksuz e-ticaret hakkında gerekli hususları öğrenmelisiniz. 

Stoksuz e-ticaret için kurulmuş olan özel web siteleri ve e-ticaret platformları vardır. Amazon, AliExpress gibi firmalar üzerinden dropshipping yapabilirsiniz. Satış yapmak istediğiniz ürünleri önceden tespit ederek başlayabilirsiniz. Hangi ürünlerin daha çok satış getireceğini düşünerek bu noktada pazarda talep gören ürünleri temin edebileceğiniz tedarikçilerle anlaşabilirsiniz.

Dijital mağazanızı oluşturursunuz sizin için ürün stoku tutan tedarikçiler ise ürünleri müşterilerinize gönderir. Aslında müşteri için fark eden bir şey yoktur. Sizin üzerinizden ürün almış görünür, işleyiş e-ticaret sisteminde olduğu gibidir. Müşteri online olarak sipariş verir ve aldığı ürün hiçbir aksilik olmadığı takdirde eline beklenen sürede ulaşır.

Bu sistemin kusursuz olması için tedarikçinizden emin olmanız son derece önemlidir. Tedarik için belirttiğiniz tahmini sürede ürünü göndermesi ve müşterinin eline ulaşması gerekir. Tedarik noktasında sıkıntı yaşamaya başlarsanız sistem üzerindeki güvenilirliğinizi de kaybedersiniz. Yine de umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok. Bu sisteme dâhil olmuş çok sayıda kişi, kazanmaya devam ediyorsa demek ki siz de kazanabilirsiniz. 

blank

Stoksuz E-Ticaret Nedir? 

Stoksuz e-ticaret, tam da adından anlaşılacağı gibi stok ve depolama olmadan gerçekleştirdiğiniz elektronik ticarettir. Stoksuz ya da sermayesiz e-ticaret yaparken aslında elinde ürün olan tedarikçiyi ürün almak isteyen müşteriyle buluşturursunuz. Tedarikçi, marka yüzü olarak görünmek istemeyebilir. 

Fiziki dükkân sahibi olup dijital dükkân yöneticisi olmak istemeyenler için de stoksuz e-ticaret güzel bir yöntemdir. Tedarikçi adına müşteri yönetimini yaparak aradaki iletişimi sağlayan kişi siz olursunuz. Bu sayede tek başınıza çok fazla süreç yönetimi yapmanıza gerek kalmaz. 

Temel olarak stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? Bu konuyu kısa ve öz şekilde şu soruya cevap vererek açıklamak mümkündür: Dropshipping nedir? Stoksuz e-ticaret yani dropshipping yapmak isteyenler satacağı ürünler için bir tedarikçiyle anlaşır. Tedarikçiden belli bir ücret karşılığında alım gerçekleştirir. Tedarikçi de alışveriş gerçekleştikçe müşterilere bu ürünleri göndereceğine dair söz verir. 

Karşılıklı anlaşma neticesinde satıcı, dijital mağazasını açar. Ürünlerin listesini oluşturarak buradaki alana görselleri, ürün açıklamalarını yükler. Alışveriş gerçekleştikçe tedarikçi, ürünleri müşterilere göndermeye devam eder. Doğru tedarikçiyi bulursanız bu sistem para kazanabilmeniz için son derece idealdir. 

blank

Stoksuz E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları

Stoksuz e-ticaretin avantajları kadar dezavantajları da bulunur. Hiç tanımadığınız, dünyanın bir ucundaki tedarikçiyle anlaşmanın belli riskleri olabilir. Bu noktada kendinizi güvenceye almak ve imkânınız varsa tedarik edilecek ürünleri yerinde görmek için bir yurtdışı seyahati gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında bulunduğunuz ülkeden stoksuz satış yapmanın avantajları arasında şunlar yer alır: 

  • Stoksuz e-ticaret yaparken herhangi bir depo kiralama masrafı ödemezsiniz.
  • Lojistik anlamda bir iş yönetimi yapmanız gerekmez. 
  • Fiziki dükkân açmanıza gerek yoktur. 
  • Elinizde kalan ürünler için zarar etmezsiniz. 
  • Sizin adınıza ürünleri gönderen başka biri olduğu için fiziki anlamda yorulmazsınız. 

Bunlar stoksuz ticaret yapmanın olumlu ve hoş taraflarıdır. Diğer yandan yaptığınız işin riskleri ve dezavantajları da mevcuttur. Stoksuz e-ticaretin dezavantajları arasında şunlar yer alır:

  • Güvenilir tedarikçi bulmakta zorlanabilirsiniz. 
  • İşle ilgili bilgi sahibi değilseniz, sistemi öğrenene kadar çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. 
  • Tedarikçiyle anlaştığınızı düşünürken dolandırılabilirsiniz.
  • Ürünü bizzat siz göndermediğiniz için kalitesinden ve gönderim sırasında hasar alıp almadığından emin olamazsınız. 
  • Rekabet çok yoğun olduğu için her zaman sizin ürünleriniz yeterli ilgiyi görmeyebilir. 
  • Satış başına alacağınız kâr oranı düşük olabilir. 

Stoksuz e-ticaret konusunda iyi bir araştırma yaptıktan sonra iş süreci hakkında daha fazla detay öğrenebilirsiniz. Güvenilir tedarikçi nasıl bulunur? Hangi ürünleri satmalısınız? Bu konuda yeterli ve güvenilir bilgi edindikten sonra sürece dâhil olursanız riskleri minimum seviyeye indirebilirsiniz. 

blank

Dropshipping ile E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? Bu sorudan sonra dropshipping ile e-ticarete nasıl başlayacağınızı öğrenerek yola devam edebilirsiniz. Herkes bilmediği işin acemisidir. En başta ne yapacağınızı bilememeniz çok normal. 

Dropshipping için açılmış olan bazı platformlar, size bu konuda yardımcı olabilir. Dropshipping yapabileceğiniz e-ticaret platformları (Shopify, Wix, Ticimax) aracılığıyla süreci daha kolay yönetebilirsiniz. Bu platformlar üzerinden dropshipping yapmadan önce bilmeniz gereken detaylar aşağıda yer alır: 

Shopify: Çok sayıda ödeme sistemiyle kolay satış yapmanızı sağlar. Bu platform üzerinden satış yapmak için ücretli satıcı hesabı oluşturabilirsiniz. Şirket sahibi olma zorunluluğunuz bulunmaz. İki üç iş günü içinde paranızın hesabınıza geçtiğini görebilirsiniz. Platform üzerinden hem dijital hem de fiziksel ürünler satabilirsiniz. Giyim, aksesuar, gıda, kişisel bakım, el yapımı ürünler olmak üzere çok sayıda ürün kategorisi mevcuttur. 

Wix: Wix aslında bir web site oluşturucudur. Son zamanda artan dijital taleplere yönelik olarak baskı ve tasarım alanında da hizmet alabileceğiniz bir platform haline gelmiştir. Print on Demand özelliği sayesinde Wix üzerinden tasarladığınız ürünleri dropshipping sistemiyle satabilirsiniz. Herhangi bir ürünü baskıya hazır hale gelecek şekilde tasarlayarak son şeklini verebilirsiniz. Ürünlerinizi kendinize göre özelleştirerek satışa hazır hale getirebilirsiniz. Sonrasında hazırladığınız ürünlerin baskıları ve fiziki halleri sizin adınıza müşterilerinize Wix aracılığıyla gönderilir. Tedarik ve stok takibi konusunda herhangi bir ekstra çaba sarf etmenize gerek kalmaz. Tasarım ürünlerinizi, Wix aracılığıyla kurduğunuz e-ticaret sitenize yüklersiniz. Wix sizin adınıza gelen talepleri karşılar ve müşterilerinize bu ürünlerin gönderimini yapar. 

Ticimax: Size internet sitesi kurulumundan ödeme yöntemlerine kadar birçok konuda sunduğu özel paketlerle yardımcı olur. Gerekli eğitimleri vererek, ticaret sürecinde karşılaşabileceğiniz zorlukları minimuma indirmeye yardım eder. Size kendi internet siteniz üzerinden tedarikçiyle bağlantı kurma olanağı verir. 

Her platformun uygulaması farklıdır. Bu nedenle bir platform seçmeden önce stoksuz e-ticaret yorumları hakkında ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Platformların kullanım kolaylığı, artıları ve eksileri konusunda fikir sahibi olarak hangisini seçeceğinizi daha rahat bulabilirsiniz. Platformlar konusunda kafanız netleştiyse artık hedef kitlenizi seçip ürün kategorinizi belirleyebilirsiniz. 

blank

Hedef Kitlenizi ve Ürün Kategorinizi Belirleyin

Hedef kitlenizi ve ürünlerinizi belirlediğinizde hedeflerinizi ve stratejinizi de buna uygun olarak kurgularsınız. En çok satılan ürünler arasında yiyecek ve içecek maddeleri, el yapımı ev süsleri, dekorasyon ürünleri gibi eşyalar başta gelir. 

Hayvan bakım ürünleri, kişisel bakım malzemeleri gibi çeşitli kategorilere de yönelebilirsiniz. Bu noktada hedef kitleniz için kalitesi en yüksek seçenekleri tercih edebilirsiniz. İstediğiniz kalitede ürünleri seçmek için bu alanda faaliyet gösteren markaları inceleyebilirsiniz.  

blank

Satış Yapacağınız Platformu Seçin (Web Sitesi, Pazar Yerleri)

Satış yapacağınız platformu seçerken web sitesi mi yoksa pazar yerlerini mi kullanacaksınız? Öncelikle bu soruyu netleştirmelisiniz.  Kendi internet siteniz üzerinden dropshipping entegrasyonu yapmanıza olanak tanıyan sistemler, daha güvenilir olabilir. Doğrudan e-ticaret platformları yani Pazar yerleri üzerinden de satış yapmayı düşünebilirsiniz. 

Her iki yöntemde de yine dropshipping sistemine entegre olursunuz. Kendinize ait bir siteniz olduğunda, bunu reklam ve pazarlama çalışmalarıyla da desteklerseniz marka adınızın bilinirliği artabilir. Bu durumda güvenilir bir alışveriş sitesi olarak görülme ihtimaliniz yükselir. 

Pazaryerlerinden satış yapacaksanız müşteri memnuniyeti yüksek platformları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Shopify, Wix, Ticimax, Amazon, Trendyol gibi çok sayıda Pazar yeri ve entegrasyon aracı size güvenilir dropshipping yapmanın yollarını açar. Bu noktada lisanslı ve gerçekten ürün tedariki sağlayan adresleri bulmanız kolay bir hale gelir. 

Kendi internet siteniz üzerinden satış yapmak için bilinirliğinizi yükseltmeniz ve markanızı konumlandırmanız gerekir. Bu süreçle hiç uğraşmadan ürünlerinizi Pazar yerleri üzerinden satmayı deneyebilirsiniz. İlerleyen süreçte bir de internet sitesi açarak marka adınızı arka planda destekleyip tanıtabilirsiniz. 

blank

Güvenilir Dropshipping Tedarikçileri Nasıl Seçilir?

Stoksuz e-ticaret tedarikçileri arasından güvenilir olanları bulmak için birkaç önemli kritere dikkat etmelisiniz. O kriterleri şu şekilde listelemek mümkündür: 

  • Gerçek tedarikçiler size olması gerekenden daha fazla bilgi sağlamaz. Sizi etkilemek kendilerini olması gerekenden daha fazla anlatma gereği duymazlar.
  • Dolandırıcılık yapmaya çalışmayanlar, doğrudan halka satış yapmaya çalışırlar. 
  • Gerçek tedarikçiler, platform tarafından onaylanmış, lisanslı hizmet veren firmalardır. 
  • Güvenilir tedarikçiler, satış karşılamadan, envanter yönetimine ve lojistiğe kadar birçok süreci yürütürler. Burada seçtiğiniz tedarikçinin sağladığı hizmetler farklılık gösterebilir. Büyük şirketleri tercih ederseniz iş birliği noktasında daha kurumsal hizmet alabilirsiniz. 
  • Güvenilir tedarikçileri araştırarak ve daha önce onlarla çalışan kişilerin yorumlarına bakarak da bulabilirsiniz. 
  • Güvenilir tedarikçiler, iş anlaşmanıza sadık kalırlar. Anlaştığınız ücret dışında sizden ekstra bir talepte bulunmazlar. 

Güvenilirliğinden emin olana kadar büyük bütçeli iş ortaklıkları için anlaşma yapmaktan kaçınabilirsiniz. Bir süre devam eden iş ortaklığı sonrasında daha büyük ölçekli işler yapmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede güvenilirliğinden emin olduğunuz tedarikçilerle daha kapsamlı anlaşmalar yapabilir, uzun süreli ortaklıklar kurabilirsiniz. 

blank

Tedarikçi Anlaşmaları ve Ürün Listeleme Adımları

Ürün tedarik ve listeleme aşamasına geldiyseniz, öncelikle hedef pazar araştırmanızı tamamlamış olmalısınız. Bu adıma geldiğinizde artık ne satacağınıza karar vermiş, ürün satışı için tedarikçilerinizle anlaşma adımlarını konuşmaya gelmişsinizdir. 

Bu kısımda işi yasal yollardan yürütmek ve kendinizi güvenceye almak için tedarikçinizle bir sözleşme imzalamalısınız. Tedarikçi anlaşması için her firmanın şartları farklılık gösterebilir. Aylık belli miktarda ürün stoku için standart bir fiyat üzerine anlaşma sağlayabilirsiniz. 

Sonrasında online pazar yeri ya da internet siteniz aracılığıyla ürün listeleme aşamasına geçebilirsiniz. Bu kısımda satış gerçekleştireceğiniz platform üzerinden hesap oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Sonraki adımda mağazanızı oluşturup tasarlayarak ürünlerinizi satışa koyabilirsiniz. Bu süreç şu şekilde ilerler:

  1. Ürünleriniz eğer birden çok sektörden farklı çeşitlilikteyse onları gruplandırarak başlayın. 
  2. Ürün görsellerini anlaşılır bir şekilde online mağazanıza yükleyin. Açıklamalarınızı, hedef müşterilerinizin aradığı cevabı bulacağı şekilde oluşturun. Ürününüzün net ve kısa bir şekilde açıklamasını, ne işe yaradığını yazın. 
  3. Sipariş aldığınızda tedarikçinizle iletişime geçerek sipariş detaylarını iletin. Bu kısım sahip olduğunuz entegrasyona bağlı olarak otomatik şekilde tedarikçinize bildirim gönderilmesini sağlayan bir sistem üzerinden de ilerleyebilir. Seçtiğiniz platformda yer alan özellikler bu yönetimi belirleyen temel kısımdır. 

Stoksuz e-ticaret için takip etmeniz gereken temel adımlar bu kadar basittir. Listelenen ürünlerinizin daha ön plana çıkmasını isterseniz, pazar yerlerinin size sunduğu ücretli satıcı paketlerini değerlendirebilirsiniz. 

blank

E-Ticaret Sitenizi Kurma ve Teknik Gereksinimler

Birçok açıdan ele alıp cevap verdiğimiz o soruya bir kez daha dönelim: Stoksuz e-ticaret nedir? Bu soru, bir e-ticaret altyapısından tedarikçi bulmaya ve satışa kadar ilerleyen süreçte devasa bir işlemler dizisini içerir. E-ticaret sitenizi kurarken, belli altyapılara ve güvenlik sistemlerine ihtiyacınız var. Bunun için doğru platform ya da ajans üzerinden kurulum gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız.

E-ticaret sitenizi kurarken Wix, Ticimax gibi altyapılar kullanarak gerekli ödeme ve ürün listeleme modüllerini de elde edebilirsiniz. Size özel e-ticaret ve dropshipping entegrasyonları sağlayan online platformlar, işleyiş konusunda yaşayabileceğiniz problemleri minimuma indirmeye yardımcıdır. 

Bir e-ticaret sitesinde olması gerekenler sizin en başta bilmediğiniz çok sayıda detayı içerir. Bu noktada ihtiyaç duyduğunuz altyapıya uygun entegrasyonda:

  1. Sipariş bildirimleri, 
  2. Ürün ve envanter yönetimi, 
  3. Etiket alanı,
  4. Listeleme alanı, 
  5. Açıklama alanı, 
  6. Tedarikçiye bildirim gönderme, 
  7. Ödeme, 
  8. Üyelik ve kişisel bilgiler, 
  9. Siparişlerin durumu gibi her türlü detay yer alır. 

Bu detayları nasıl en pratik şekilde yönetebileceğinizi merak ediyorsanız hizmet aldığınız çoğu firma size ilgili konuda rehberlik sağlar. E-ticaret entegrasyonu konusunda herhangi bir zorluk yaşarsanız size ihtiyaç duyduğunuz her anda gerekli desteği verebilecek bir yazılım firmasıyla anlaşmalısınız. Bu sayede stoksuz e-ticaret altyapınızı sorunsuzca kullanabilirsiniz. 

blank

Stoksuz E-Ticaret İçin Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Stoksuz e-ticaret için reklam ve pazarlama stratejilerinizi de yine altyapınızı oluşturup çalışmaya başlamadan önce yapmalısınız. İyi bir e-ticaret yönetimi, doğru planlama ve stratejiyle sağlanabilir. Bu noktada her adımı baştan planlayarak kullanacağınız web sitesini, sosyal medya kanalını, reklam modelini önceden belirlemelisiniz: 

Önceden reklam deyince akla ilk gelen geleneksel yani ana akım medyayken şimdi internet reklamcılığı bazı durumlarda daha avantajlıdır. 

  • Meta reklamlarının yanında Google da son derece etkili bir reklam ve pazarlama kanalıdır. 
  • Ana akım medya üzerinden reklam vermek isterseniz bu da etkili bir yöntem olabilir. Bilinirliğinizi devam ettirmek ve uzun vadede sonuç almak için etkisini görebilirsiniz.
  • Müşterilerinizin çoğu yeni medyada aktif olduğu için daha çok internet üzerinden ulaşabileceğiniz reklam modellerine ağırlık verebilirsiniz. 
  • Yeniden hedefleme, video reklam, listeleme reklamları gibi farklı içerik türleriyle müşteri kitlenizi, ilgilendiği ürüne yönlendirebilirsiniz. Bu konuda da dijital reklamcılık alanında uzman kişilerden rehberlik almayı düşünebilirsiniz. 

E-ticaret sitelerinin sıklıkla kullandığı reklam türlerinden bir tanesi yeniden hedefleme reklamlarıdır. Müşteri ürüne ulaşıp inceledikten sonra bir şekilde satışı gerçekleştirmeden oradan uzaklaşabilir. Bu durumda ona daha önce ilgilendiği ürünün reklamını yeniden göstermeyi deneyebilirsiniz. 

Sitenize yüklediğiniz piksel programı sayesinde hedef müşterinizin gittiği başka bir adreste karşısına çıkabilirsiniz. Bu noktada çerez yönetimini ihmal etmemelisiniz. KVKK konusunda gerekli onayları aldığınızdan emin olmalısınız. 

blank

Kargo ve Lojistik Yönetimi (Teslimat Süresi ve Müşteri Memnuniyeti)

Kargo ve lojistik yönetimi, tamamen sizin kontrolünüzde değildir. Dropshipping iş modelinde ürünü yollayan taraf siz olmadığınız için ürün gönderim sürecini siz yönetemezsiniz. Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey, tedarikçinizi doğru seçmektir. 

Sizin adınıza, ürünleri düzgün şekilde paketleyerek kargo ve lojistik sürecini yöneten tedarikçiler, müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. Müşteri memnuniyeti yüksek olan satıcıların, yeni müşteriler kazanması daha kolaydır. 

Müşterileriniz ürünü teslim aldığında: 

  • Paketleme, 
  • Doğru ürün teslimi, 
  • Teslim süresi,
  • Fiyat performansı açısından değerlendirme yaparlar. 

Kargo sürecinde herhangi bir sorun olursa, paketleme iyi yapılmazsa, ürün hasarlı ya da bozuk olursa yorumları da olumsuz yönde olur. Tedarik sürecinde bunlara dikkat ettiğiniz kadar iade ve değişim koşullarına da dikkat etmelisiniz. Anlaştığınız tedarikçi ürün beklenen şekilde çıkmadığında değişim ve iade konusunda da size gerekli desteği vermelidir. Bu noktada satış gerçekleştirdiğiniz platformun iade ve değişim koşullarına uygun hareket etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. 

blank

İade ve Geri Ödeme Politikaları Oluşturma

Ürün iade ve geri ödeme politikası, e-ticarette en önemli kurallardan bir tanesidir. Tedarikçinizle anlaşırken en baştan iade ve geri ödeme politikasını da konuşmalısınız. Ürünlerde herhangi bir bozukluk ya da hasar meydana gelmişse müşterilerinizin mağduriyetini en kısa sürede gidermelisiniz. 

Değişim ya da iade hakkı tanımayan işletmeler, müşteri memnuniyeti açısından oldukça düşük bir puana sahip olurlar. Müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu desteği verdiğinizde, yanlış ya da hatalı ürün giderse bunların iadesini aldığınızda ilgili bir satıcı olursunuz. Müşteri iletişimini başarılı şekilde yürüttüğünüz takdirde ticaret sürecini de başarıyla yönetebilirsiniz. 

İade ve geri ödeme, e-ticarette olmazsa olmaz şartlar arasındadır. Müşterilerinizin mağduriyetini gidermediğiniz sürece güvenilir bir satıcı olamazsınız. Hangi şartlarda iade ve geri ödeme yapıldığını, satış yaptığınız kanal üzerinden şeffaf bir şekilde paylaşmalısınız. 

blank

Başarılı Bir Dropshipping İş Modeli İçin İpuçları

Başarılı bir dropshipping iş modeli için en başta yine doğru iletişim gelir. İnsanlar onlara ne söylediğinizi unutabilirler ama ne hissettirdiğinizi asla! Onlara değer verdiğinizi düşünürlerse sizden aldıkları ürünlerin kalitesinden emin olurlarsa sizi kolay kolay bırakmazlar. İşte bunu sağlamanın yolları şu adımları takip etmekten geçer: 

  • Seçtiğiniz ürün ve pazar hakkında fiyat avantajlarına hâkim olun. 
  • Benzersiz ya da size özel, özgün ürünler sunmaya çalışın. 
  • Stoksuz e-ticaret alanında çok sayıda firma olduğunu unutmayın. Rekabetin güçlü olduğunu ve bunun için yer yer bazı avantajlı ve indirimli fiyatlarla müşterilerinize jest yapın. 
  • Güvenilir tedarikçiler bulun. Bütün süreci şeffaf bir şekilde yönetin. Tedarikçilerinizden gerekli lisans belgelerini talep edin ve size bu belgeleri sunmazlarsa onlarla çalışmayın. 
  • Pazar araştırması yaptıktan sonra iki tarafın da anlaşma sağlayacağı güzel bir ortaklık gerçekleştirin. Kazanç sağlayacağınızı düşünürken zarara uğramayın. 
  • Tanınmış ve dropshipping için kullanılan platformları tercih edin. 
  • Kurumsal ve herhangi bir sorun yaşadığınızda size gerekli desteği sağlayabilecek platformlar aracılığıyla satış yapın. 
  • E-ticaret entegrasyonu kullanırken öncelikle size bunu sağlayan firmanın gerekli rehberliği de sağlayacağından emin olun. 

Stoksuz e-ticaret bayilik veren firmalar arasında uluslararası platformlarda dropshipping yapan çeşitli isimler yer alır. Bunlardan bazıları şu şekilde listelenebilir: 

  • Turuncix
  • Sihirli Ayakkabılar
  • YokYok 
  • Moda Merve
  • Simisso
  • StokHanem
  • Toptan Çarşısı
  • Erbilden vb. 

Çok sayıda sektörde, farklı birçok mağaza, stoksuz e-ticaret için XML bayiliği verir. Bu bayilik türü, komisyon bazlı stoksuz e-ticaret olarak bilinir. 

blank

Dropshipping Platformları

Dropshipping yapmanıza olanak tanıyan çeşitli e-ticaret platformları mevcuttur. Dünyanın herhangi bir yerine satış yaparak para kazanmanızı sağlayan stoksuz e-ticaret siteleri arasında Amazon başta gelir. AliExpress de stoksuz e-ticaret yapabileceğiniz güvenilir adresler arasında yer alır. Dropshipping platformları arasında yer alan diğer isimler: Trendyol, N11, Hepsiburada, ETSY olmak üzere sıralanabilir. 

Amazon Dropshipping

Stoksuz e-ticaret dendiğinde Amazon ilk akla gelen isimlerden bir tanesidir. Amazon Dropshipping birçok ülkeye stoksuz e-ticaret yapmanıza olanak tanır. E-ticaret platformunu dünya çapında çok sayıda kişi kullanır. 

Dünya çapında tanınmış bir pazaryeri üzerinden son derece geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz. Uluslararası ticaret yaparken tedarik zinciriyle uğraşmak zorunda kalmadan, kârlı iş anlaşmaları yapabilirsiniz. Tedarikçinizle anlaştıktan sonra izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir: 

  • Amazon hesabınızı oluşturup mağazanızı açarak işe başlayın. 
  • Tedarikçinizin ya da marka tescili olmayan ürünleri listeleyin. 
  • Ürünlerinizi dijital mağazanıza yükledikten sonra sipariş almayı bekleyin. 
  • İlk siparişiniz geldiğinde tedarikçinize bildirim gönderin. 
  • Ürünü tedarikçiden satın alan taraf siz olduğunuz için ödemeyi yapın ve gönderinin adrese ulaşmasını sağlayın. 
  • Müşteriniz ürünü teslim aldıktan sonra paranızın hesaba yatmasını bekleyin. 

Fazla rağbet gören ürünleri tercih ettiyseniz ve mağazanız ilgi görüyorsa bu kazanç modeli sayesinde yüksek gelir elde edebilirsiniz. 

Trendyol Dropshipping

Trendyol stoksuz e-ticaret için uygun olan platformlardan bir tanesidir. Yerli bir platform olduğu için yerli tedarikçiler bulabilirsiniz. Komisyon oranlarını öğrendikten sonra sizin için kârlı olup olmayacağını hesaplayarak dilerseniz burada dropshipping yapmayı düşünebilirsiniz. Trendyol dropshipping için herhangi bir mağaza ücreti ödemenize gerek yoktur. 

AliExpress Dropshipping

AliExpress de Amazon gibi tedarikçi aracılığıyla dropshipping yapabileceğiniz platformlardan biridir. Çin merkezli olan platform, mağazanızı açarak online satış yapmanıza olanak tanır. Depolama yapmadan, sizin için ürün tedariki sağlayacak satıcılar yardımıyla ticaret yapmanın kolaylığını yaşamanızı sağlar. Dolarla para kazanabileceğiniz araçlardan bir tanesidir.  

N11 Dropshipping

N11, Royal Tedarik aracılığıyla müşterilere özel bir tedarik hizmeti sunar. N11 ile anlaşmalı olan marka, dropshipping yapmak isteyen satıcılara özel avantajlara sahiptir. Kategori açısından da geniş bir yelpazeye sahip olduğu için N11 ile dropshipping yapmak son derece kârlı bir seçimdir. 

Hepsiburada Dropshipping

E-ticaret platformlarından bir tanesi olan Hepsiburada da stoksuz e-ticaret için tercih edebileceğiniz pazaryerleri arasındadır. Diğer platformlara oranla daha fazla ek koşula tabi olduğu için bu platform genellikle dropshipping için tercih edilmez. 

Etsy Dropshipping

Etsy ile klasik stoksuz e-ticaret mümkün değildir. Kendi ürettiğiniz özel tasarım ürünlerini, Printify ve Printful gibi yardımcı kanalları kullanarak satabilirsiniz. Bu kanallar aracılıyla ürünlerinizin üretilmesini sağlayabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

İnternetten stoksuz ürün nasıl satılır?

Farklı birçok e-ticaret platformu üzerinden ülke içinde ve dışında dropshipping yapabilirsiniz. Bunun için size ürün tedariki yapabilecek olan üretici ya da aracı firmalarla anlaşma yapmanız gerekir. Tedarikçilerinize her sipariş için gerekli bildirimi gönderirsiniz. Bu bildirimler doğrultusunda ilgili adrese doğru ürünün ulaşmasını sağlarsınız. Tedarikçiniz ürünleri sizin adınızla, sizin tarafından gönderilmiş gibi ulaştırır. Gönderim öncesinde tedarik edilen ürünlerin ödemesini yaparak satın almayı gerçekleştirirsiniz. Paranızı sipariş müşteriye ulaştıktan sonra platformun belirlediği süre içinde alabilirsiniz. 

0 sermaye ile dropshipping yapılır mı?

Stoksuz e-ticaret tamamen sermayesiz yapabileceğiniz bir iş değildir. Bunun nedeni, ürün tedariki sağlayan firmaya ya da üreticiye gönderim öncesinde para ödeyecek olmanızdır. Aranızda oluşan güven durumuna göre toplu ürün alarak tedarikçide ödemesini yaptığınız ürünler tükenene kadar satış yapmaya devam edebilirsiniz. Bunun yerine tedarikçiyle ürün başına anlaştığınız fiyatı, her sipariş öncesinde ödeyerek ürünlerinizin ilgili adreslere gitmesini sağlayabilirsiniz. 

Dropshipping nereden başlamalı?

Dropshipping yapmak istiyorsanız öncelikle bilindik ve tanıdık platformları seçmelisiniz. İyi bir pazar araştırması yapmalısınız. Hangi ürünlerin daha çok tutulacağını tahmin edebilmeniz gerekir. Bu doğrultuda üretici markalarla anlaşabilirsiniz. Yasal faaliyet gösterdiklerinden emin olduğunuz şirketlerle tedarik için anlaşma yapabilirsiniz. Stoksuz e-ticaret için öncelikle iyi bir piyasa araştırmayı yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Türkiye’de dropshipping yapılır mı?

Türkiye’de dropshipping yapılabilir. İsterseniz siz Türkiye’deyken Amerika’dan, Finlandiya’dan, Japonya’dan ya da dünyanın herhangi bir yerinden ürün tedarik edebilirsiniz. Bunun riski ise aldığınız paraya karşılık ürünün müşteriye ulaşmaması olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için tedarikçiyle önceden gerekli şartları görüşmeniz önemlidir. Lisanslı satıcı olduğundan emin olduğunuz tedarikçilerle anlaşma yaparak Türkiye’den dropshipping yapabilirsiniz. Yerli pazaryerleri aracılığıyla da dropshipping yapmanız mümkündür. İşi başlamadan önce gerekli araştırmayı yaparak ufak bir sermayeyle bu iş modelini yapmaya başlayabilirsiniz.  

Benzer Makaleler

Kolay Kullanılabilir bir web sitesi için bizimle iletişime geçin.
+90 342 606 06 09 blank
Sıralamada üst sıralarda yerinizi almak için seo hizmetimizden faydalanın.
Teklif Formu blank
En güncel gelişmeleri takip etmek için bültenimize kaydolun !


    blank

    Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

    YonkaSoft, İnovasyon ve Kaliteyle Tanışın!

    Web Tasarım ve Yazılım alanında Türkiye'nin lider firması Yonkasoft olarak, web tasarım için özel çözümlerle buradayız! Farklılığımızı hissedin, siz de fark yaratın.


    YonkaSoft olarak, bütçenizle uyumlu çözümler sunarak, firmanızın Web Tasarım ve Web Yazılım ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz. Hassasiyetlerinizi ve beklentilerinizi titizlikle analiz ediyor, projelerinizi hayata geçirirken sizinle işbirliği yapıyoruz. Bilgi ve tecrübemizi güven ve güler yüzle birleştirerek, hayallerinizdeki projelere ulaşmanız için yanınızdayız.


    Stratejik düşünce, profesyonel iş planları, kusursuz tasarım, yüksek kalite ve beğeni odaklı yaklaşım, YonkaSoft'un temel prensipleridir. Uzun süredir sektörde hizmet vererek; web yazılım, web tasarım, grafik tasarım, e-ticaret, wordpress, seo, dijital pazarlama, hosting, domain, sosyal medya yönetimi, reklam ve pazarlama konularında uzmanlıklarımızı geliştirdik.


    YonkaSoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin çatısı altında bir markadır. İnovasyon ve kaliteyle tanışmak için web sitemizi ziyaret edin. Sizin için özel çözümlerimizi keşfedin, birlikte başarıya adım atalım!"

    © 2025 Yonkasoft, Yonka Yazılım Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Tescilli markasıdır.